STORMAKTEN KINA

USA:s uppmaning till EU: Inför Kinatullar

USA:s finansminister Janet Yellen. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Ekonomi (TT)

USA:s finansminister Janet Yellen uppmanar EU att införa högre tullar på grön teknik från Kina, rapporterar Financial Times. Utspelet kommer efter att USA nyligen aviserat kraftigt höjda importavgifter på bland annat elbilar.

Det är enligt Yellen avgörande med ett "enat" agerande för att hindra ett överflöd av billiga kinesiska varor från att hota tillverkningsindustrin i andra länder.

– Kinas industriella policy kan verka avlägsen här, i det här rummet. Men om vi inte svarar strategiskt och på ett enat sätt, kan företagens livskraft vara hotad såväl i våra länder som världen över, säger Yellen i ett tal i tyska Frankfurt på tisdagen.

Uppmaningen kommer en vecka efter att USA:s president Joe Biden meddelat att landet kraftigt höjer importtullarna på strategiskt viktiga varor från Kina. Det handlar om exempelvis halvledare, batterier och solceller. Avgiften på kinesiska elbilar fyrdubblas från 25 till 100 procent.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tycker inte att EU-länderna ska följa USA:s exempel.

– Vi vill ha konkurrens, vi vill bedriva handel tillsammans, men vi vill att det ska vara rättvist och enligt reglerna, säger hon i en intervju med Financial Times innan Yellens tal.