STORMAKTEN KINA

USA vill att fler stryper teknikexport till Kina

USA:s regering, med handelsminister Gina Raimondo, har sedan 2022 märkbart stramat åt USA:s teknikexport till Kina. Arkivbild Bild: Steven Senne AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

USA:s regering pressar sina allierade att strama åt regelverken för export av halvledarteknik till Kina, rapporterar Bloomberg med hänvisning till flera källor.

Bland annat utsätts Tyskland, Nederländerna, Sydkorea och Japan för påtryckningar från Bidenregeringen, som vill att de allierade länderna kompletterar USA:s egna begränsningar för teknikexport till Kina med liknande åtgärder från andra länder som tillverkar och exporterar avancerad halvledarutrustning.

Ett av företagen som är i fokus är nederländska ASML Holding, som tillverkar utrustning till halvledarfabriker. Bidenregeringen vill att ASML slutar att underhålla och reparera redan levererad utrustning till kinesiska kunder.

Påtryckningarna gäller även optik från tyska Carl Zeiss, som bland annat används av ASML.

USA vill även att japanska bolag som JSR och Shin-Etsu Chemical förhindras att exportera vissa kemikalier till Kina som är avgörande för tillverkning av datorchip.