Malmbanan öppnar igen

Järnvägslinjen mellan Narvik och Luleå som kallas Malmbanan. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Tågstoppet på Malmbanan har dragit ut på tiden – och kostat LKAB miljarder. Men nu öppnar snart rälsen igen. På tisdag återupptas godstrafiken.

Det är på grund av dåliga väderförhållanden som återställningsarbetet av Malmbanan efter den stora urspårningen i Vassijaure den 17 december dragit ut på tiden.

Prognosen för när trafiken återupptas har flyttats fram flera gånger, men nu skriver Trafikverket i ett pressmeddelande att Malmbanan öppnar på tisdag klockan 07.00.

"Alla inblandade som jobbat med återställningen har gjort en heroisk insats och slitit i både kyla, snö och stormvindar", säger Simon Sunna, sektionschef på Trafikverket.

Det är bara för godstrafik som Malmbanan öppnar. Persontrafiken släpps på först när Trafikverket bedömer att spåren är slutjusterade.

"När det gäller persontrafiken är den känsligast för störningar, därför kan vi inte tillåta persontrafik ännu. Vi vill inte tvingas till evakueringar där det kan vara långt till närmaste väg", säger Sunna.

Gruvbolaget LKAB har drabbats hårt ekonomiskt. I slutet av december sade Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB, till TT att företaget förlorar 100 miljoner kronor om dagen så länge tågleveranserna av järnmalm inte kan köras.