CORONARESTRIKTIONERNA

Krögare: Ett mycket, mycket litet steg

Krögaren PG Nilsson, här utanför krogen Sturehof i centrala Stockholm, låg bakom vinterns protestvåg mot den kompensation som staten erbjöd restauranger när restriktioner infördes. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Beslutet att tillåta restauranger att ha öppet två timmar senare på kvällen från nästa vecka välkomnas som ett steg i rätt riktning för en hårt drabbad bransch av krögaren P G Nilsson.

– Men jag vill poängtera att det är ett mycket, mycket litet steg, säger han till TT.

– Jag ser mer det här som att man förlänger begränsningarna än något annat, säger P G Nilsson, som driver krogkoncernen Svenska Brasserier.

– Det ska vara utrymt till klockan 22.30. Det är fortfarande en enormt stor begränsning av vår verksamhet och påverkar oss i mycket större utsträckning än vad vi får ersättning för från staten, tillägger han.

Ingen barservering

Enligt kändiskrögaren – med krogar som Riche och Sturehof i koncernen – kommer det dessutom fortfarande bara att få vara fyra personer per bord och att det måste vara ett smittskyddsanpassat avstånd mellan borden. Det får inte heller serveras alkohol över bardisken till stående publik.

– Det är stora begränsningar som gör att vi kanske kommer att ligga på någonstans kring 50 procent av vår normala omsättning – och det fortfarande utan att vi får adekvat kompensation, säger P G Nilsson.

Han poängterar att han inte är motståndare till smittskyddsregler i pandemin.

– Men när man inför den typen av restriktioner måste man också kompensera för de ekonomiska bortfallen. Det borde fungera som en försäkring eller som man gör när man exproprierar en fastighet, säger han.

– Staten gör en begränsning i vår näringsfrihet, men de kompenserar oss inte, tillägger han.

P G Nilsson var i januari pådrivande bakom en våg av protester från restauranger riktade mot vad de såg som dålig ersättning för de restriktioner som infördes i november i fjol.

"Lever på lånade pengar"

Enligt Nilsson går krogbranschen på knäna till följd av pandemirestriktionerna, där de som går bäst med nöd och näppe klarar av att undvika förluster.

– Vi lever på lånade pengar och de lånen blir större och större för varje vecka som går.

Ett förslag till hur branschen ska få kompensation – även retroaktivt för den skada som orsakats av restriktionerna – håller just nu på att utarbetas tillsammans med jurister, revisorer och akademiker, för att skickas till finansdepartementet.

– Inom en vecka eller tio dagar kommer vi att ha det klart.

P G Nilsson varnar samtidigt för att det kan bli stora svårigheter att hitta personal om restriktionerna mjukas upp ännu mer senare i sommar. Han berättar att många kollegor vittnar om rekryteringsproblem, trots alla permitteringar och uppsägningar i branschen under pandemin.

– Det är redan rekryteringsproblem. Det är stora svårigheter att hitta personal till kollegor jag har som har säsongsbetonad verksamhet, säger han.

– Branschens popularitet som arbetsgivare bland ungdomar eller folk som står långt ifrån arbetsmarknaden verkar ha fått sig en törn. Det kanske anses som en stor risk att välja restaurangbranschen som karriärval, tillägger han.

Joakim Goksör/TT