RÄNTAN OCH INFLATIONEN

SCB: Inflationen faller – men mindre än väntat

Färska inflationssiffror för december från Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild Bild: Mikaela Landeström/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen i december sjönk något mindre än vad experterna räknat med. En räntesänkning redan tidig vår känns mindre trolig. Maj eller sommar är grundtipset från experterna.

– Det här kastar ett visst grus i maskineriet, säger Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar.

Inflationen – det vill säga konsumentprisernas uppgång i årstakt – enligt måttet KPI sjönk till 4,4 procent i december, ned från 5,8 procent i november, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den lägsta nivån på nästan två år.

Det som främst drog nedåt var lägre elpriser, medan räntekostnaderna har stigit kraftigt, visar SCB-siffrorna.

– Det fortsätter åt rätt håll, men aningen långsammare än väntat, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

– Det påminner oss om att det här inte är klart ännu, fortsätter han.

Högre än väntat

Inflationen var något högre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en inflation på 4,3 procent i december, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

KPIF-inflationen, där effekterna av högre boräntor räknats bort, föll till 2,3 procent, jämfört med 3,6 procent i november och en snittprognos bland analytiker på en nedgång till 2,2 procent.

Riksbankens mål är en KPIF-inflation på 2,0 procent.

Dagens inflationssiffror minskar förhoppningarna om att räntesänkningar skulle ske väldigt snart. Alla storbankers experter spår nu att en första sänkning från Riksbanken kommer i maj eller under sommaren, och att det sedan väntar ytterligare ett antal under resten av året. Det är egentligen samma bedömning som tidigare.

– Tidiga gissningar på en räntesänkning redan i mars gäller nog inte, snarare senare i vår eller i försommar, säger Jens Magnusson.

Mycket snack

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, är inne på samma spår. Hon räknar med att Riksbanken börjar sänka räntan först om ett halvår.

– Det har varit mycket snack om snara och många räntesänkningar. Dagens siffror kastar ett visst grus i det maskineriet. Det här gör att det nog krävs ett visst tålamod, säger hon.

Enligt Alexandra Stråberg bidrog bland annat paketresor till att hålla kvar pristrycket.

– Det är inte så konstigt att flygresor går upp under en semestermånad. Därför kanske nästa månad blir mer intressant när inte den effekten slår till så mycket, säger hon.

Efter beskedet har kronan sjunkit två öre mot både euron och dollarn, till 10:29 kronor per dollar och 11:28 kronor per euro. Marknadsräntorna stiger samtidigt, upp 0,02 procentenheter för både två- och tioåriga statsobligationer.

Olle Lindström/TT

Joakim Goksör/TT

Inflationstakten på årsbasis i december 2023 enligt måttet KPI. Bild: Anders Humlebo