Norge och EU överens om tullhinder för fiskexport

En fjärdedel av alla skaldjur som säljs inom EU kommer från Norge. Arkivbild. Bild: Pi Frisk/SvD/TT

Norge (TT-NTB)

Efter långvarig oenighet har EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein nu kommit överens med EU om både storleken på EES-avgiften och tullfria kvoter på fisk och skaldjur.

Enligt avtalet ska Norge betala 3,27 miljarder euro i EES-medel till de 15 fattigaste EU-länderna fram till 2028. Det är nästan 470 miljoner norska kronor mer än under föregående sjuårsperiod. Av de tre EES-länderna är det Norge som står för lejonparten, 97 procent, av avgiften.

Förhandlingarna har pågått sedan juni förra året men det var först när de fördes upp på högsta nivå, med ett möte mellan Norges utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) och EU:s chefsförhandlare Maros Sefcovic för snart två veckor sedan, som de tog fart.

– Förhandlingarna har varit krävande. Men jag är väldigt glad att vi nu kommit överens om ett balanserat paket, säger Espen Barth Eide.

Norge och EU är överens om tre separata avtal: Ett avtal om EES-medel tillsammans med Island och Liechtenstein, ett om de norska EES-fonderna och ett om marknadstillträde för norsk fisk.

Runt en fjärdedel av alla skaldjur som säljs inom EU kommer från Norge. Norska myndigheter har tidigare krävt att EU häver alla tullhinder för norsk fisk och skaldjur och det nya avtalet innehåller också tullfria kvoter för skaldjursprodukter.

Innan avtalen kan träda i kraft ska de godkännas av Stortinget, övriga EES/EFTA-länder och EU:s 27 medlemsländer. Målet är att de ska börja gälla under första halvåret 2024.