ELKRISEN

EU-regel kan höja elpriset med 20 procent

Risk för höjda elpriser nästa år. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Sveriges elpriser kan höjas med upp till 20 procent nästa år. Det visar simuleringar som Svenska kraftnät har gjort baserat på en ny EU-förordning, rapporterar Dagens Nyheter.

EU-förordningen är tänkt att öka tillgången på el och jämna ut priserna i Europa. Kapaciteten ska nyttjas mer effektivt i ledningarna, heter det.

Det innebär att el kan överföras mellan elområden och länder. Under nästa år ska Sverige införa systemet, som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning.

Enligt simuleringar som Svenska kraftnät gjort i tio månader där det nya systemet körts invid det gamla kommer detta att leda till prisökningar i Sverige.

– De resultat som vi nu ser är antagligen representativa för de resultat vi kommer att få i verkligheten, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi och expert på elmarknaden, till DN.

Mest väntas elpriset stiga i Mellansverige, i elområde 3. Där finns över 60 procent av landets elkonsumenter och både Stockholms- och Göteborgsregionerna ingår. Enligt Svenska kraftnäts simuleringar kan priserna där höjas med 17,5 procent.