DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Dyster tjänstesektor – varnar för uppsägningar

Tjänsteföretagens inköpschefer har fått säga sitt om tron på framtiden. Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Tjänstesektorn ser allt dystrare på framtiden och mycket tyder på att det blir ännu värre innan det vänder, enligt inköpschefsindex för tjänsteföretagen från Swedbank/Silf. Nu varnar Almega för uppsägningar.

Indexet föll till 46,3 i september, vilket kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 48,5.

Orderingången och orderstockarna föll till de lägsta nivåerna på sju månader och enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, finns det risk för att vi ännu inte har sett botten i tjänstekonjunkturen.

Han varnar för att det kan spilla över mer på arbetsmarknaden än vad vi hittills har sett.

I augusti låg indexet på 48,4 enligt reviderade tal.

Ett indextal under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

Samtliga delar av inköpschefsindex för tjänstesektorn föll i september. Det största negativa bidraget kom från delindex för sysselsättningen, men det var lägre indextal även för orderingång, affärsvolym och leveranstider.

Samtidigt kvarstår trycket uppåt på priserna.

"Pristrycket i tjänstesektorn har dämpats under året men det är fortfarande väsentligt högre jämfört med i industrin där fallande priser är utbrett", skriver Jörgen Kennemar i en kommentar.

Varnar för uppsägningar

På bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega är chefsekonom Patrick Joyce inte förvånad.

– Detta bekräftar bilden att tjänstesektorns produktion fortsätter att falla och att nedgången omfattar allt fler branscher. Almegas senaste tjänsteindikator förutspådde att produktionen fortsätter att falla året ut, säger han i en kommentar.

Han menar att tecknen på att arbetsmarknaden vacklar blir allt fler. Nu varnar han för att den dalande tjänstesektorn kommer att påverka jobben negativt.

– Tjänsteföretagen har hittills valt att behålla personal trots att produktion och försäljning minskat. Företagen har till och med fortsatt att nyanställa för att inte stå utan kompetens när ekonomin vänder uppåt. Nu ökar risken för att man står med för många anställda och måste säga upp personal, säger Patrick Joyce.