EU:S FRAMTID

EU-stöd för företag nära rekordnivå

USA:s stora stödpaket till grön industri, Inflation Reduction Act, har även fått EU att vilja satsa mer på stöd till företag inom grön omställning. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Företag (TT)

Rysslands krig i Ukraina, coronapandemi och grön omställning. De av EU godkända stöden till företagen närmar sig rekordhöga nivåer.

Kriserna som avlöst varandra de senaste åren har öppnat för växande ekonomiskt EU-godkända stöd till företag i Europa.

EU-kommissionen har i uppgift att kontrollera statliga stöd till företag för att undvika att dessa snedvrider konkurrensen på EU:s inre marknad. Men efter utbrottet av Coronapandemin godkände kommissionen att reglerna tillfälligt gjordes mer flexibla.

Sju statsbudgetar

I mars förra året gav EU-kommissionen inom en tillfällig krisram grönt ljus för 733 miljarder euro, motsvarande nära 8 573 miljarder svenska kronor, eller drygt sju årliga svenska statsbudgetar, rapporterar Europaportalen, som hänvisar till Financial Times.

Ökade gröna investeringar

Det är en siffra som bara överträffades under coronapandemin 2020 då EU godkände att nästan 900 miljarder euro i statsstöd delades ut av medlemsstaterna.

I mars 2022 godkände kommissionen en tillfällig krisram som gav medlemsstaterna möjlighet att bland annat bevilja stöd till företag som drabbats av krisen eller av sanktionerna mot Ryssland samt kompensera företag för extrakostnader på grund av höjda gas- och elpriser.

Kommissionen beslutade även att förlänga krisramen till slutet av 2025 och utöka den för att möjliggöra gröna investeringar.

Ökat stöd för grön omställning i USA har även fått EU att i högre grad vilja stötta grön teknik i EU, frigöra sig från Kina-beroende och uppmuntra inhemsk industri.

Av det godkända stödet inom EU-kommissionens krisram står Tyskland för nästan hälften, medan Frankrike kommer på andra plats.

Hur stor andel Sverige totalt har fått är oklart, men det handlar om företagsstöd på grund av höjda elpriser och till bolag som drabbades hårt av coronapandemin.