Kina begränsar export av sällsynta mineraler

Kina inför exportrestriktioner av mineral som används för att tillverka halvledare. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Kina inför exportrestriktioner av två sällsynta mineraler som är avgörande i tillverkningen av halvledare, rapporterar Bloomberg.

Från och med den 1 augusti reduceras kinesisk export av de sällsynta jordartsmetallerna gallium och germanium, som är kritiska för att kunna tillverka halvledare.

Halvledare används i allt från stridsflygplan till telefoner.

Beskedet tillkännagavs av Kinas handelsministerium på måndagen.

"Att införa åtgärderna kommer att tjäna nationell säkerhet och Kinas nationella intresse", skriver ministeriet i ett uttalande.

Fakta

Ordet halvledare – "semiconductor" på engelska – härrör från att materialet inte leder ström lika bra som en ledare i metall, men inte heller isolerar helt. Råvaran kan exempelvis vara kisel, germanium eller selen, som utformas och dopas för att få rätt egenskaper.

De allra första halvledarna tillverkades på 1800-talet, men industriellt genomslag fick de först i slutet på 1940-talet i samband med transistorradion. I dag är de ofta tunnare än hårstrån och sammanlänkade på så kallade chip med myriader av trådar och kopplingar, som i sin tur används för att styra processer i allt från datorer, mobiler och bilar eller sjukvårdsutrustning, vapen, energisystem och vitvaror.

Källa: TT