Sverige och USA sluter avtal – ska gynna export

Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell är på plats i Lissabon vid underskriften av avtalet. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Ekonomi (TT)

Svenska exportkreditinstitutet EKN har slutit ett så kallat återförsäkringsavtal med den amerikanska motsvarigheten EXIM.

"Det här avtalet fördjupar det utmärkta samarbetet mellan USA:s och Sveriges regeringar", säger EXIM:s ordförande och vd Reta Jo Lewis i ett pressmeddelande.

Avtalet ska signeras vid en ceremoni som inleds klockan 10, svensk tid, på fredagsförmiddagen i Portugals huvudstad Lissabon.

Reta Jo Lewis säger att hon är mycket nöjd med avtalet.

"Telekommunikation och förnybar energi är prioriterade områden för våra respektive regeringar."

Liknande tongångar är det från EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko som lyfter fram "förnybar energi och 5G-satsningar" som områden där det finns "stora fördelar med att samarbeta".

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) säger att avtalet även stärker banden mellan det svenska och amerikanska näringslivet.

"Detta är viktigt för Sverige som exportberoende land och bra för världsmarknaden som får ta del av världsledande svenska produkter", säger han.

Återförsäkringsavtalens syfte är att dela risken med exportkreditinstitutet i underleverantörens hemland. Om en amerikansk köpare väljer att köpa svensk utrustning för att investera i exempelvis solkraft kan den långivande banken försäkra sin risk för att inte få betalt hos EKN.