Utsläpp kan bromsa fabriksplaner

Ett litiumjonbatteri som används i fordon rullar av tillverkningsbandet vid General Motors fabrik i Michigan. Arkivbild. Bild: Carlos Osorio/AP/TT

Ekonomi (TT)

Mark- och miljödomstolen ska avgöra om det australiska företaget Talga får miljötillstånd för att bygga en fabrik på Hertsöfältet i Luleå, som ska göra material till batterier.

Enligt Norr Media har utsläppen hamnat i fokus under huvudförhandlingen, där länsstyrelsen och Talga är oense om betydelsen av den zink och kvicksilver som fabriken släpper ut i Sörbrändöfjärden.

– Sörbrändöfjärden har redan i dag den sämsta klassningen av vissa ämnen. Den får inte bli sämre, vi ser en risk att det blir det, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.

Talga menar å sin sida att kvicksilverutsläppen är så låga att de knappt är upptäckbara, medan de 44 kilo zink som beräknas släppas ut inte är mycket i sammanhanget, eftersom Luleälven årligen enligt bolaget släpper ut 35 000 kilo.

– Det blir uppenbart att zinkbelastningen från Talgas verksamhet inte har någon reell biologisk inverkan, sade Talgas ombud Joel Mårtensson vid slutanförandet, enligt NSD.

I april gav Mark- och miljödomstolen tillstånd till gruvverksamhet utanför Vittangi i Kiruna kommun till Talga. Grafitkoncentratet är tänkt att fraktas till Hertsöfältet för att där tillverka material som används i litiumjonbatterier.

Domstolens beslut meddelas den 21 juni.