ELKRISEN

EU ger grönt ljus till elstöd till företag

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är glad för att EU-kommissionen nu har givit grönt ljus. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi (TT)

EU-kommissionen säger ja till det svenska elstödet till företag i södra Sverige.

Pengarna som företagen ska kunna söka har beräknats uppgå till omkring 30 miljarder kronor, och påverkas bland annat av om företagen har fastprisavtal.

"Det här gör det möjligt för Sverige att hantera likviditetsbristen för elkonsumenter i södra Sverige och begränsa följderna av de ökande elkostnader som de drabbats av till följd av den nuvarande geopolitiska krisen", säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är glad för att EU-kommissionen nu har givit grönt ljus.

"Många företag och organisationer drabbas hårt av energikrisen och höga elpriser. Jag är därför glad att Europeiska kommissionen godkänt regeringens förslag på elstöd till företag", säger energi- och näringsminister Ebba Busch i en kommentar via mejl till TT och fortsätter:

"För att skapa jobb och konkurrenskraft på lång sikt krävs dock att vi bygger svenskt elsystem starkt igen."

Insamlade flaskhalsavgifter

Regeringen, med Busch och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i fronten, har sagt att ambitionen är att företagen ska kunna börja ansöka om stöd hos Skatteverket den 30 maj. Den ambitionen håller än, skriver regeringen på sin hemsida.

Det är sju månader efter det datum som de nuvarande regeringspartierna och stödpartiet SD i valrörelsen lovade att en stödmodell skulle vara på plats, också för företag.

Avsikten är att inom kort besluta om en förordning som reglerar utbetalningarna, skriver regeringen vidare.

Pengarna som företag i elområde 4 och 3, det vill säga södra Sverige och en bit ovanför Mälardalen, ska kunna söka uppgår enligt tidigare uppgifter till cirka 30 miljarder kronor. De tas ur den stora påse med flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät som en följd av de höga elpriserna och de stora prisskillnaderna under 2021 och större delen av 2022 mellan södra och norra Sverige. Det är avgifter som elkunderna i södra Sverige – hushåll, företag, kommuner, organisationer och föreningar – själva har betalat in.

Fastprisavtal påverkar

Skatteverket ska kunna börja betala ut pengar redan i juni, förutsatt att ansökningar är rätt ifyllda och uppfyller de krav som ställs. Stödet ska kompensera för höga elpriser under perioden oktober 2021 till och med september 2022 och ges med ett fast öresbelopp per förbrukad kilowattimme. Ett tak är satt på 20 miljoner kronor.

EU-kommissionen har justerat det remitterade förslaget så att de med fastprisavtal för hela sin elförbrukning som började gälla före den 24 februari 2022 och som ännu gällde med samma pris ett år senare, inte är berättigade till stöd.

Anledningen till detta är att EU-kommissionen bland annat ville försäkra sig om att endast företag och organisationer som påverkats negativt av Rysslands invasion av Ukraina får del av stödet.

Lars Larsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

Fakta

Följande gäller efter det att EU-kommissionen givit klartecken:

Företag och organisationer i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme.

Företag och organisationer i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022.

Ett företag eller en organisation kan maximalt få 20 miljoner kronor. Om företaget eller organisationen ingår i en koncern kan hela koncernen maximalt få 20 miljoner kronor.

Fastprisavtal, skatteskulder och vissa skulder hos kronofogden kan påverka stödet.

Källa: Skatteverket, Regeringskansliet