DEN SVENSKA EKONOMIN

Bekräftat: UBS köper Credit Suisse

UBS köper Credit Suisse. Arkivbild. Bild: Michael Buholzer/AP/TT

Förhandlingarna mellan schweiziska UBS och krisbanken Credit Suisse har gått i mål efter uppgifter om att UBS tvingades fördubbla det ursprungliga budet. Schweiziska centralbanken SNB skriver i ett uttalande att köpet har skyddat landets ekonomi.

Under veckan har förhandlingar pågått i Bern om att låta Schweiz största bank UBS ta över krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse.

UBS ska tidigare ha bjudit omkring 1 miljarder dollar för Credit Suisse, som dock ansåg att det var för lågt. Under söndagseftermiddagen kom samstämmiga medieuppgifter om att UBS höjt budet till mer än 2 miljarder dollar och därmed kommit överens med Credit Suisse.

Vid 19.30 bekräftade Schweiz centralbank (SNB) slutligen att parterna är överens.

"UBS tillkännagav i dag övertagandet av Credit Suisse. Övertagandet blev möjligt med stöd av Schweiz federala regering, Schweiz finansinspektion Finma och den schweiziska centralbanken", skriver SNB i ett uttalande och fortsätter:

"Genom övertagandet har en lösning hittats för att säkra finansiell stabilitet och skydda den schweiziska ekonomin i denna exceptionella situation."

Erik Widmark/TT