DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Volvo ser inga tecken på bojkott – men oroas

AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt är bekymrad över de spänningar som uppstått efter helgens koranbränning i Stockholm, med hot om en sunnimuslimsk bojkott av Sverige och svenska varor. Bild: Lars Schröder/TT

Ekonomi (TT)

Det spända läget efter hotet om en sunnimuslimsk bojkott mot Sverige och svenska produkter efter helgens koranbränning i Stockholm oroar Martin Lundstedt, koncernchef på lastbilstillverkaren Volvo.

– Bekymmersamt, säger han till TT.

Göteborgsbaserade AB Volvo sysselsätter 95 000 personer på produktionsanläggningar i 18 länder. Därtill finns en stor försäljningsorganisation i långt över 150 länder.

– Vi är ett mycket globalt företag, säger Martin Lundstedt.

– Så det är klart att för oss är det väldigt viktigt att det fungerar, inte minst för våra anställda. Vi har ju väldigt många anställda runt om i världen, tillägger han.

"Det är ju som det är"

Enligt Lundstedt är Volvokoncernens linje tydlig i den här typen av frågor.

– VI har väldigt tydliga värderingar om allas lika värde. Vi jobbar tillsammans. Det reflekterar hur sammansättningen av kollegor ser ut, hur vi jobbar med ett värdebaserat ledarskap och så vidare, säger han.

– Det är klart, när man får den här typen av spänningar är det bekymmersamt. Men vi har ett bra sätt att hantera det och framförallt står vi upp för våra värderingar.

Påbudet om bojkott från al-Azhar-universitetet i Kairo efter helgens koranbränning i Stockholm tar sikte på allt svenskt.

TT: De ser ju att ni är svenska?

– Det är ju som det är och vi får hantera den situationen med respekt. Jag upplever att Volvo är sett som ett bolag som respekterar demokratiska värderingar och är vana att jobba ute i världen.

Inga signaler om problem

Volvo har enligt Lundstedt en stark marknadsposition i bland annat Mellanöstern och stora muslimska länder som Indonesien och Turkiet.

– Vi är ett globalt företag som har lyckats visa att våra produkter och tjänster fungerar ute i världen.

TT: Tycker du den svenska regeringen hanterar det här bra?

– Jag tycker det är jättesvårt att stå på sidlinjen här och kommentera det. Jag förutsätter att man gör rätt bedömningar. Det är vad jag kan säga i det här läget.

TT: Har du fått några signaler om problem?

– Generellt sett kommenterar vi inte sådana saker. Men inte som läget är just nu. Det viktiga för oss just nu är att vi står upp för våra värderingar och alla människors lika värde.

Olle Lindström/TT

Joakim Goksör/TT