ELKRISEN

Elstöd till söder från den 20 februari

Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Elstödet till 4,3 miljoner hushåll i elprisområde 3 och 4 (södra Sverige) börjar betalas ut enligt plan, närmare bestämt från den 20 februari, meddelar Försäkringskassan. Inom ett par dagar efter det bör de allra flesta ha fått sina pengar, enligt generaldirektör Nils Öberg.

För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister, senast den 13 februari.

Utbetalningarna startar den 20 februari, sen tar det ett par bankdagar innan pengarna finns på kontot. Totalt handlar det om cirka 4,3 miljoner hushåll och 17 miljarder kronor.

– I stort sett kommer alla utbetalningar att lämna Försäkringskassan inom ett par dagar, säger Nils Öberg på en pressträff.

För att det ska gå så fort som möjligt bör de som räknar med att få pengar anmäla sitt konto hos Swedbank som är den bank som sköter utbetalningarna. Information finns på bankens hemsida om hur det går till.

– Så uppmaningen är att registrera sitt konto hos Swedbank för att det här ska gå fort, säger Maria Sjögren, projektledare för elprisstödet hos Försäkringskassan.

Varnar för bedragare

Om man inte har ett anmält konto, känt för Swedbank, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten kommer utbetalningar att ske via utbetalningsavier, kostnadsfritt via nätet eller mot avgift hos ombud.

– Försäkringskassan varnar också för att bedragare kan passa på. Så se upp om du blir uppringd av någon som säger sig ringa från exempelvis Försäkringskassan, säger Nils Öberg:

Lägg på luren omedelbart, varken vi eller Svenska kraftnät kommer att ta kontakt med någon.

I pengar kan det exempelvis handla om cirka 15 800 kronor i utbetalt elstöd för en villaägare som bor i elområde 4 och som förbrukar 20 000 kWh på ett år. För motsvarande villaägare i elområde 3 rör det sig om 10 000 kronor.

För boende i lägenhet handlar det i normalfallet om betydligt mindre pengar eftersom dessa förbrukar mindre el.

Busch: Lovade aldrig

I valrörelsen gick de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna ut och lovade att ett högkostnadsskydd för höga elpriser skulle finnas på plats från den 1 november.

I slutet av november presenterade regeringen en ny modell och det utlovade högkostnadsskyddet ersattes med ett elprisstöd.

– Jag har aldrig sagt att pengarna skulle kunna vara på kontot innan 1 november, eller ens innan jul, men att man skulle kunna fira jul i trygghet och veta vad som gäller, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Hon menar att oppositionen på ett oseriöst sätt fått det att låta som regeringen lovat utbetalningar i november.

– Jag uppfattar att oppositionen och Magdalena Andersson (S) varit väldigt intresserade att påstå och faktiskt fara med osanning om vad vi har sagt.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att elstödet blir 111 dagar försenat, och hon påtalar att Ebba Busch skrivit på sociala medier att svenska hushålls ekonomi skulle räddas i god tid före jul.

– Jag tror att svenska hushåll är väldigt trötta på regeringens lögner och undanflykter, för varken lögner eller undanflykter betalar deras elräkningar.

Det är en absurd situation, ska man skratta eller gråta?