ENERGIPOLITIK

Elprisstöd även till Norrland

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar nya åtgärder för att stötta hushåll mot bakgrund av höga elpriser under en pressträff på måndagen. Bild: Janerik Henriksson /TT

Regeringen föreslår ett nytt elprisstöd som även går till hushåll i Norrland. "Någon gång under våren", väntas pengarna kunna betalas ut, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Svenska kraftnät får därmed ett nytt uppdrag att fram ett nytt stöd, som ska baseras på november–december 2022, säger Ebba Busch. Myndigheten får fram till 30 januari på sig. På frågan om när det nya stödet kan betalas ut, säger Busch:

– Någon gång under våren, men vi behöver återkomma med en mer exakt prognos, säger hon på en pressträff.

Det första stödet till hushåll, som alltså gällde hushåll i södra Sverige, ska betalas ut i februari, enligt Busch. Det är samma besked som tidigare.

Skillnader försvann

Busch pekar på att de tidigare stora skillnaderna mellan norr och söder försvann under november och december. Under perioden oktober 2021–september 2022 var prisskillnaderna runt 200 procent. I november, december 2022 var den skillnaden nästan borta samtidigt som priserna skenade över hela landet, inklusive Norrland, elområde 1 och 2.

– Det är viktigt att förstå för dagens nyhet, säger Busch på en pressträff.

Förutom att norrländska hushåll nu också får elstöd, om än för en betydligt kortare tid än i södra halvan av landet, innebär dagens besked också att hushållen i söder får ytterligare två månader med stöd, det vill säga även för november och december.

Ett tak

Busch pekar också på att Svensk kraftnät i sitt nya uppdrag ska undersöka om det går att införa ett tak baserat på förbrukning av el.

Det nya hushållsstödet för hela Sverige, precis som det förra, ska baseras på priset 75 öre per kWh. Det vill säga hushållet får stöd för kostnaden över 75 öre.

Hur mycket det kommer att handla om i totalbelopp är något oklart. Busch pekar på att det första stödet handlar om 17 miljarder till hushållen och 30 miljarder kronor till företag. Därutöver finns det pengar kvar upp till totalbeloppet på 56 miljarder kronor som kapacitetsavgifterna ska bekosta, inklusive en del pengar som finns kvar sedan 2021, enligt Busch.

Ett riktat stöd finns också sedan tidigare i statsbudgeten på 2,4 miljarder kronor till elintensiva företag.

Regeringen arbetar också vidare med det kraftigt försenade generella stödet till företag.