DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Så mycket får du skatta nästa år − stor kommunjämförelse

”Det är lite förvånande att det fortfarande är så stor skillnad i skattenivå beroende på var man bor i landet”, säger Simon Torstensson. Bild: Henrik Montgomery/TT, Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Den genomsnittliga kommunalskatten sjunker nästa år och blir i snitt 32,23 procent, visar nya siffror. "Det är bra att skattesatserna sjunker på totalen. Det är dessutom lite förvånande att sju kommuner väljer att sänka skatten i det här läget”, säger Simon Torstensson på Ekonomifakta.

Fem svenska kommuner höjer skatten nästa år och sju sänker den. Lägst skattesats, 28,98 procent kommer Österåkers kommun att ha. Det är mycket lägre än den skattesats som invånarna i Dorotea kommun får betala. Där ligger skatten år 2023 på 35,15 procent.

− Det är lite förvånande att det fortfarande är så stor skillnad i skattenivå beroende på var man bor i landet. Så har det varit en längre tid, men jag tror inte att alla har koll på att det skiljer drygt sex procentenheter från den lägsta till den högsta, säger Simon Torstensson på Ekonomifakta.

Räknat i kronor och ören blir konsekvensen påtaglig. En person i Dorotea född 1980 och som har medianlönen på 33 200 kronor månaden får ut nästan 1 300 kronor mindre i månaden än en person med samma förutsättningar som bor i Österåker.

− Olika kommuner har olika behov. Det kan bero på geografi, åldersstruktur på befolkning och annat, säger Simon Torstensson.

Får man mer pang för skattepengarna i Dorotea?

− Det beror på hur man mäter. Kommuner i norra Sverige får ju också mer från det kommunala utjämningssystemet, vilket också kommer kommuninvånarna till del.

Österåkers kommun får 7 033 kronor per invånare genom det kommunala utjämningssystemet. I Dorotea ligger den siffran på 31 983 kronor.

− Det är väldigt stor skillnad, säger Simon Torstensson.

Större utmaningar väntar

Enligt SKR:s ekonomirapport har kommunerna betydligt större utmaningar under år 2023 och 2024 än tidigare. Trots det är det alltså inte några stora svängningar i skattesatserna, konstaterar han. Tvärtom sjunker den genomsnittliga kommunalskatten något.

− Det är bra att skattesatserna sjunker på totalen. Det är dessutom lite förvånande att sju kommuner väljer att sänka skatten i det här läget. Samtidigt är det bra för hushållen i tider av hög inflation och stigande räntor, säger Simon Torstensson.

De kommuner som väljer att sänka kommunalskatten under 2023 är Vännäs, Hammarö, Orust, Tranås, Trosa, Uppvidinge och Timrå. Mest sänks den i Vännäs, där förändringen blir 25 öre per hundralapp. De fem kommuner som i stället väljer att höja skatten är Vara, Tibro, Ljusnarsberg, Hjo och Solna. Mest ökar skatten i Vara, där den höjs med 60 öre per hundralapp.

Fem kommuner med högst respektive lägst kommunalskatt

Österåker28,98

Solna29,45

Täby29,63

Vellinge29,68

Kävlinge29,69

Vindeln34,95

Sorsele34,95

Åsele34,95

Bräcke35,09

Dorotea35,15

Källa: SCB

Se hela tabellen hos Ekonomifakta.