RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Rysk mobilisering kan trycka upp inflationen

Rysslands centralbankschef Elvira Nabiullina tillhör de ryska beslutsfattare som förts upp på sanktionslistor i väst till följd av Ukrainakriget. Arkivbild Bild: Dmitry Astakhov/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Rysslands centralbank lämnar för andra räntemötet i rad styrräntan oförändrad på 7,5 procent.

Men banken pekar på risker för ökad inflation till följd av arbetskraftsbrist efter den partiella mobiliseringen till Ukrainakriget.

Brist på arbetskraft befaras pressa upp den inhemska inflationen.

Centralbanken i Moskva har sedan en kraftig höjning av styrräntan i samband med den ryska attacken mot Ukraina i februari successivt sänkt räntan. Prognosen nu är att inflationen fortsätter ned de kommande månaderna – om inte mobiliseringen ställer till det.

Förutom inflationsimpulser från mobiliseringen ser centralbanken en risk för att offentliga budgetsatsningar i närtid kan sätta fart på priserna i landet.

Prognosen för den ryska inflationen inflationen 2023–2024 ligger på 5–7 procent, medan den i år tidigare har beräknats till drygt 12 procent.

Rysk BNP väntas trots massiva sanktioner från västvärlden till följd av Ukrainakriget bara att krympa med 2,5–3,0 procent 2022, enligt Bloomberg, och för nästa år räknar nyhetsbyråns ekonomer med att rysk ekonomi krymper med som högst 3 procent, men att det även kan bli nolltillväxt.

Två ryska räntesänkningar på 25 punkter var ligger i korten, enligt ekonomerna – under första halvåret 2023.