CORONARESTRIKTIONERNA

Oro för leveranser efter covidvåg i Kina

Kö utanför ett apotek i Peking den 9 december, efter att restriktionerna släppts och smittan nu ökar. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/Ap/TT

Ekonomi (TT)

Covidsmittan ökar snabbt i Kina – och med den oron för hur det slår mot industrin.

– Jag ser nya problem med leveranskedjorna framöver, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.

De slopade restriktionerna i Kina har fått smittotalen att skjuta i höjden.

– Ryktena går i Kina att nästan alla har blivit smittade och sjuka nu. Visst, omikron-varianten sägs vara snällare, och många tror att det är över på en vecka. Men vi vet ju här att det kan ta längre tid än så, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker.

Många i Kina har inte något skydd mot coronaviruset eftersom alla inte är vaccinerade. Framför allt inte de äldre. Dessutom är vaccinerna sämre än de som används i väst.

Kinesiska nyåret

Enligt Sandklef jobbar man för fullt i fabrikerna för att hinna i kapp och för att kunna stänga igen då det kinesiska nyåret infaller den 21 januari. Det är en stor resehelg då kineser reser till sina hemprovinser. Kina är i princip stängt under flera veckor, och allt går på halvfart längre än så. Nyårsfirandet kan sätta fart på smittspridningen ännu mer, men smittan kan också ställa till det innan dess.

Kristina Sandklef tror att stora sjukdomsutbrott kan störa produktionen i fabrikerna nu då de har fullt upp.

– Det är inte osannolikt att det blir störningar i leveranskedjorna. Men samtidigt så är det inte samma läge som tidigare, med långa planerade stängningar, säger Kristina Sandklef.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, ser också framför sig att stora sjukdomsutbrott kan påverka de kinesiska företagen. Både industriproduktion, transporter, hamnar samt annan nödvändig administration och infrastruktur kan drabbas.

– Det har ju varit stängt tidigare, och nu blir det en allmän smitta. Det är ofrånkomligt att det blir störningar, säger han.

Han får medhåll från Björn Cappelin, på Nationellt Kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.

– Vi ska nog vara inställda på att det påverkar produktion, logistik och utskeppning. Men om det blir samma påverkan som i våras, det är svårt att säga, säger Björn Cappelin.

Även om omikron kan vara mildare så kan smittan få stora konsekvenser.

– Sjukvården är dåligt utbyggd i Kina, och den kan bli överväldigad om många smittas. Det finns risker också med den låga vaccinationstäckningen bland äldre, säger Björn Cappelin.

Världsekonomin

Mats Kinnwall förklarar att Kina som en världens största ekonomier också har stor inverkan på övriga världen. Går det dåligt i Kina är det dåliga nyheter även för oss.

– Det kan ha påverkan på världsekonomin, i ett läge där Kinas ekonomi inte är lika stark. Det kan bli en knepig situation, säger Björn Cappelin.

De tidigare problemen med leveranskedjor och flaskhalsar hade precis börjat lösa sig. I alla fall delvis, konstaterar Mats Kinnwall. Men nu kan det alltså komma nya problem igen.

– Det kan bli prisrusningar. Men det som talar emot det är att vi har ett annat konjunkturläge nu, efterfrågan är inte lika stark.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Under nära tre år har Kina varit delvis stängt, med obligatorisk karantän och masstester vid misstänkt smitta.

Nu har covidpolicyn ändrats i ett slag. Bort med masstestning och karantän. Budskapet är nu att smittan är i princip ofarlig.

Konsekvensen har dock blivit omedelbar med ett kraftigt ökat antal smittade.

Under onsdagen uppgav landets hälsomyndighet att man tappat kontrollen över hur många i miljardbefolkningen som i nuläget är smittade

Vad som fått Kinas ledning att lätta på covidpolicyn är höljt i dunkel. Men landets ekonomi är under press.

Detaljhandelsförsäljningen i november sjönk med 5,9 procent förra månaden jämfört med för ett år sedan, den värsta nedgången sedan maj.

Landets industriproduktion steg samtidigt med 2,2 procent, bara hälften så mycket som i oktober, medan arbetslösheten steg till 5,7 procent, något högre än marknadens prognos.