ELKRISEN

Dubbelt så mycket el behövs om tio år

Mer vindkraft måste till om Sveriges behov av el ska kunna tillgodoses, enligt utredning. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Sveriges behov av el växer i snabb takt. Om bara drygt tio år, 2035, kan behovet ha dubblerats jämfört med i dag, enligt bland annat Energimyndigheten. En sådan ökning motsvarar elproduktionen från drygt 6 000 landbaserade vindkraftverk, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Slutsatsen om att dagens behov på 140 Twh (terawattimmar) kan ha fördubblas tills 2035 dras i den första myndighetsgemensamma analysen av Sveriges framtida elbehov som nu lämnats över till regeringen.

Ytterligare tio år fram i tiden är utmaningen ännu större. Då bedöms elbehovet öka i spannet 210–370 Twh.

– Vi har inte gjort analysen om det är möjligt utan hur behoven ser ut. Det är mycket elanvändning från industrin och transportsektorn men vi ser att det finns potential, säger Maria Westrin, chef på enheten energimarknader vid Energimyndigheten till TT.

Landbaserad vindkraft

Landbaserad vindkraft bedöms stå för den "största delen av ny elproduktion" fram till 2035, enligt ett pressmeddelande från Energimyndigheten. 140 Twh motsvarar produktionen från drygt 6 000 vindkraftverk, enligt Svensk Vindenergi. Men hela ökningen väntas inte komma från vindkraftverk.

– Vindkraften kan absolut bidra på land och i havet, men att möta en dubblerad elanvändning i Sverige kan inte ett kraftslag klara, utan här behöver alla goda kraftslag hjälpas åt för att klara det här, säger Tomas Hallberg, tillståndsansvarig på Svensk Vindenergi.

En utbyggnad av ny kärnkraft ryms inte inom tidsramen fram till och med 2035. På en längre tidshorisont handlar det främst om kärnkraft, liksom havsbaserad vindkraft.

Ännu en utmaning

– Det är ju så att det finns hinder på vägen. Det är acceptansfrågan när det gäller vindkraft men även utbyggnaden av elnät. Den lär komma upp även om vi bestämmer oss för att bygga ny vindkraft. Ledtiderna behöver också kortas, säger Maria Westrin.

Ytterligare en utmaning som tas upp är också kompetensfrågan – hur man hittar och lockar personal till att jobba inom den här sektorn.

– Det här är en internationell utveckling och det är många som som kommer att behöva utbilda sig inom detta området, säger Maria Westrin, utan att kunna säga exakt hur många jobb det handlar om.

– Det är en historiskt snabb takt och det är en stor utmaning. Kan man röja de här hindren så kan det skapa förutsättningar för att klara av det men man ska ta allvarligt på utmaningen.

Tobias Österberg/TT

Elin Nordlund/TT