Ålkamp i fiskemangling i Bryssel

Ålen står i fokus när landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar i veckans fiskeförhandlingar i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Nordsjön ska avlasta Östersjön i sillfisket, hoppas Sverige vid nya mastiga fiskeförhandlingar i EU.

Och ålfisket vill landsbygdsministern hålla kvar.

EU:s traditionella långa decemberstrid om fiskekvoterna inleddes redan i söndags då medlemsländernas ministrar började sin dragkamp om fisket i Svarta havet, Medelhavet, Nordsjön och Nordatlanten, med mera.

Bland det som EU-kommissionen föreslagit i år finns ett stopp för ålfisket i sex månader, i stället för bara tre som tidigare. Det gillas inte av Sverige.

– Det skulle bli ett totalstopp mot allt ålfiske i Sverige och det vill vi inte. Det är ett fiske som har en lång tradition. Det är ett kulturarv som vi har. Vi fiskar också varsamt och hållbart på det sätt som vi fiskar ål, anser landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på plats i Bryssel.

"Många andra sätt"

– Sedan är det klart att ålen också är ett bestånd som behöver återhämta sig. Vi har problem med ålen – men där är inte Sverige det stora problemet. Vi har jättemånga andra sätt för att värna ålen, säger ministern.

För Östersjön sattes fiskekvoterna för år 2023 redan i oktober i år efter ovanligt snabba förhandlingar. Att enas om det övriga fisket kan bli betydligt tuffare. På sillsidan driver Sverige, Danmark och Tyskland på för att få fiska längre ut i Nordsjön för ge sillen bättre chans att återhämta sig i de västligaste delarna av Östersjön.

– Vi behöver ha ett bestånd som ökar och tar sig. Då är det viktigt att vi kan fiska i Nordsjön i stället, säger Kullgren – som laddar för sin första fiskestrid som minister.

Provisorisk lösning?

– Det är första gången jag gör det här så det ska bli spännande med den här nattmanglingen och se vad det innebär, säger landsbygdsministern i Bryssel.

Det är dock fortsatt osäkert om enighet kan nås redan nu. Ministrarna har på sig till klockan åtta på tisdagsmorgonen – annars väntar sannolikt provisoriska kvoter under början av 2023.

Wiktor Nummelin/TT