RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen fortsätter spöka i USA

STOCKHOLM 2018-10-19Maria Landeborn, sparekonom på Danske BankFoto: Allis Nettréus / SvD / TT / Kod: 30588** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Bild: Allis Nettréus/SvD/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Nya inflationssiffror från USA oroar. "Det är tyvärr åt fel håll”, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Nya siffror visar på en fortsatt avmattning av inflationstrycket i USA. I september sjönk den totala inflationen till 8,2 procent, från 8,3 procent månaden innan.

Det var dock något högre än marknadens förväntningar som låg på 8,1 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Kärninflationen, som är konsumentpriserna exklusive livsmedel och energi och som är den siffran som Fed främst tittar på inför sina räntebeslut, stiger däremot till 6,6 procent i årstakt.

Det var högre än marknadsprognosen på 6,5 procent och också en ökning sedan augusti då kärninflationen låg på 6,3 procent.

– Det är en väldigt liten avvikelse men den är tyvärr åt fel håll. Det marknaden hade velat se var tecken på att inflationen skulle ha börjat falla tillbaka, de tecknen uteblir tyvärr, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Troligt med 75 punkter i november

Hur hårt Fed trampar på bromsen kommer att påverka konjunkturen i USA, men det spiller även över på Sverige.

Enligt Maria Landeborn tyder inflationssiffrorna i dag på att Fed kommer att höja räntan med 75 punkter även i november. Det blir i så fall fjärde gången i rad som den amerikanska centralbanken slår till med en trippelhöjning.

– Vi kunde också läsa i deras protokoll i onsdags att de ser en större risk relaterat till att göra för lite än att göra för mycket. Om man gör för lite håller sig inflationen hög och då måste man ta i mycket mer sedan, och det skulle vara ett mycket hårdare slag mot ekonomin, säger hon

I augusti uppgick den totala inflationen till 8,3 procent och de två månaderna före dess till 8,5 respektive 9,1 procent. Junisiffran var den högsta noteringen på fyra decennier.