ELKRISEN

Riksdagen backar upp EU:s elförslag

STOCKHOLM 20220907 Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har EU-nämnden bakom sig. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Partierna i riksdagens EU-nämnd stödjer regeringens linje att gå vidare med EU-kommissionens fem förslag för att dämpa elpriserna.

Majoriteten i EU-nämnden vill även att energiminister Kashayar Farmanbar (S) lyfter kärnkraften vid ministermötet på fredag i Bryssel.

Regeringen ställer sig positiv till att gå vidare med de fem förslag som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen.

– Jag är glad att en enig EU-nämnd står bakom det här, säger Farmanbar till TT efter EU-nämndens sammanträde.

Majoriteten i nämnden vill också att energiministern lyfter kärnkraften som en viktig energikälla och att länder ska uppmanas att använda den och inte lägga ned den.

Men Farmanbar konstaterar att det är en så kallad falsk majoritet som inte återspeglar majoriteten i kammaren.

– Här har ju konstitutionsutskottet sagt att man ska följa majoriteten i kammaren, säger Kashayar Farmanbar.

Några beslut väntas inte på energiministrarnas möte på fredag, men kommissionen väntas komma fram till skarpa förslag inom kort.

Sverige vill att gaspriserna ska separeras från övriga elpriser men något konkret förslag om detta finns inte med bland kommissionens förslag. Farmanbar menar dock att förslagen är olika sätt att nå samma sak.

Pristak på gas eller pristak på enbart rysk gas och att ta övervinsterna från energibolagen och överföra dem till konsumenterna leder till sänkta elpriser, framhåller han.

Han bedömer att EU-kommissionens förslag skulle kunna innebära en halvering av elpriserna i södra Sverige.