STORMAKTEN KINA

Volvo Cars stänger kinesisk fabrik

Volvo Cars får stänga fabrik. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Nedstängningen av kinesiska mångmiljonstaden Chengdu får konsekvenser för Volvo Cars. Biltillverkarens fabrik tvingas stänga temporärt och aktien backar markant.

Vid lunchtid uppger Volvo Cars pressavdelning för TT att företaget att man nu vidtar åtgärden.

"Vi utvärderar betydelsen för vår verksamhet och kommer att fortsätta övervaka situationen", skriver företaget. Fabriken i Chengdu har i nuläget 3 000 anställda som alla påverkas av beslutet. För Volvo-aktien betyder beskedet att aktien som under dagen handlats ned i linje med utvecklingen på Stockholmsbörsen nu faller ytterligare och är ned 3,2 procent.

Bakgrunden är det beslut från kinesiska myndigheter att stänga ned 21-miljonersstaden Chengdu som också är ett stort centrum för industriproduktion i Kina. En uppgång när det gäller antalet covid-fall gör att man nu beordrar invånare att stanna hem samtidigt som 70 procent av alla flyg till och från staden har ställts in, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dessutom har terminsstarten för skolelever försenats och endast en familjemedlem som kan uppvisa negativt covid-test får lämna hemmet för att köpa nödvändigheter till hushållet.

Chengdu har rapporterat ett 1 000-tal covid-fall, dock inga dödsfall.

Tobias Österberg/TT