KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Högt elpris pressas uppåt av Ringhalsstopp

Ringhals andel av den totala elproduktionen 2021. Bild: Johan Hallnäs

Ekonomi (TT)

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 kommer inte att kunna startas som planerat efter sommarens årliga underhåll. En viktig komponent gick sönder vid återstarten.

– Stoppet kommer att ge en markant prispåverkan, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Elpriset stiger i tre av fyra elområden på torsdagen, enligt prissättningen på den nordiska elbörsen Nordpool efter beskedet om att Ringhalsreaktorn troligen kommer att vara ur produktion i tre månader.

Dagspriset stiger 4 öre till 4:19 kronor per megawattimme i elområde 3 (Stockholm). Även i de två elområden som täcker norra Sverige – prisområdena 1 och 2 (Luleå respektive Sundsvall) – stiger priset. Fast där är det en ökning från en betydligt lägre nivå, från 30 öre till 37 öre per megawattimme.

I prisområde 4 (Malmö) sjunker priset marginellt på torsdagen, från 5:57 kronor till 5:56 kronor per megawattimme.

Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. I samband med ett obligatoriskt test när verket skulle startas igen efter avställningen skadades tryckhållaren, en av anläggningens större komponenter. Reparationerna av den beräknas ta tre månader.

Ringhals: Ingen säkerhetsrisk

Anna Collin, presschef på Ringhals, säger till TT att skadorna på tryckhållaren upptäcktes på måndagen.

– Det är en stor och viktig komponent, men det är inga säkerhetsmässiga avvikelser i anläggningen, säger hon.

Ringhals 4 har en effekt på 1 120 megawatt.

– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis, säger till TT att stoppet i Ringhals 4 kommer att ge en markant elprispåverkan.

– Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel, säger han.

Tekniska komplikationer

En annan prispåverkande konsekvens av stoppet är att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska, förutspår Christian Holtz.

– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 blir den konsekvensen värre.

Också Svenska kraftnät bedömer att stoppet kommer att påverka både priser och överföringskapacitet. Stoppet leder även till minskade marginaler i kraftsystemet. För att dämpa den negativa effekten undersöker Svenska kraftnät om planerade avbrott i höst kan skjutas på framtiden.

Beatrice Nordensson/TT