Trendbrott – bostadspriserna i Stockholm upp

En viss återhämtning när det gäller bostadspriserna i Stockholm har skett. Arkivbild. Bild: Chris Anderson/TT

Ekonomi (TT)

Efter den senaste tidens prisfall på bostadsmarknaden sker nu en återhämtning i Stockholm. Under inledningen av augusti steg priserna i huvudstadsregionen.

Nya siffror från analysföretaget Valueguard visar på en uppgång på 1,4 procent gällande bostadsrätter avseende de två inledande veckorna i augusti jämfört med hela juli.

Däremot märks en nedgång i Göteborg för samma period på 0,6 procent jämfört med juli.

"Det underliggande behovet av bostäder är fortfarande mycket stort så det vore verkligen välkommet om vi under hösten såg en utveckling där köpare och säljare hade enklare att mötas. Men det förutsätter realistiska förväntningar på priset. Många säljare har inte riktigt anpassat sig till det nya marknadsläget", skriver Christina Henriksson, regionchef vid fastighetsmäklaren Bjurfors Stockholm, i ett pressmeddelande.

Detta efter en kraftig nedgång i juli när bostadsrättspriserna i Stockholm föll med 3,5 procent medan villapriserna sjönk 2,8 procent.

På riksnivå och för hela bostadsmarknaden var nedgången 2,9 procent, säsongsrensat låg fallet på 1,7 procent.

Nedbrutet på bostadsrätter respektive villor var tappet 3,2 respektive 1,2 procent säsongsrensat.

"Samtidigt tycker jag att det ser lite bättre ut i dag än det gjorde för bara någon vecka sedan. Utbudet ökar visserligen fortfarande, men på en del lokala marknader syns en dämpning av nytillkomna bostäder. Det här skulle kunna vara en första signal om att vi långsamt närmar oss en bättre balans mellan utbud och efterfrågan", säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige, i ett pressmeddelande.