BOMARKNADEN

Bopriserna faller på bred front

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Bostadsmarknaden har nu tydligt vänt ned. Priset på både villor och bostadsrätter sjunker i hela landet, visar färska siffror från Mäklarstatistik.

– Nedgången är tydlig i alla områden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

De senaste månaderna har de svenska bostadspriserna bromsat in, men nu är det alltså fråga om ett prisfall, konstaterar han. Siffrorna för juni visar att både villor och bostadsrätter går ned i hela landet.

Den senaste månaden har priserna för bostadsrätter sjunkit med 3 procent för hela riket. Villorna går ned 1 procent. I Stockholm är fallet 3 procent för bostadsrätter, och för villor 2 procent, jämfört med månaden innan. Även i Göteborg och Malmö faller priserna.

Det var rätt länge sedan priserna föll på samma sätt. Under andra halvåret 2017 var nedgången lika tydlig, enligt Per-Arne Sandegren.

– Det var i samband med amorteringskravet som infördes då. Nu är det högre räntor och inflation som påverkar. Inflationen inbegriper både el och uppvärmning, och andra kostnader som ökar för villaägare, som VA-kostnader och sophämtning.

Även bostadsrättsägare får högre kostnader, då avgifter till föreningen kan höjas.

Inte överens

Siffrorna som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram visar tydligt att köpare och säljare inte är överens just nu. Köparna vill betala mindre, men säljarna vill inte släppa sina objekt till ett lägre pris. Antalet affärer är betydligt lägre än tidigare.

– Det är ett tydligt tecken på att köpare och säljare har olika förväntningar. Köparna drar öronen åt sig när det är osäkert.

Det tar också längre tid att sälja, och det gör att utbudet av bostäder på marknaden nu ökar.

– Vi hör från mäklare att det ligger mycket annonser ute nu.

Det brukar ta ett tag innan ett sådant läge sätter sig, förklarar han. Men hur lång tid det kan ta nu kan ingen säga.

Jämvikt tar tid att nå

– Nu är det sommar, och då brukar aktiviteten på bostadsmarknaden vara lägre. Mycket talar för att osäkerheten består över sommaren. Men frågan är när vi når en ny jämviktsperiod, det vet vi inte.

För fritidshus är inte prisnedgången lika tydlig, men det beror sannolikt på att det är en annan slags säsongsstyrd marknad, och mätningarna görs inte på samma sätt månadsvis som för villor och bostadsrätter.

– Jag skulle tro att det i praktiken är likadant som för villor och bostadsrätter. Bilden är att det är en långsam marknad. Det är mycket som ligger ute till försäljning även när det gäller fritidshus.

Ändå, om man tittar tillbaka två och ett halvt år så har bostadspriserna ändå stigit ganska rejält, konstaterar han. Tittar man tillbaka tolv månader så är det fortfarande fråga om en prisuppgång, även om prisfallet nu knaprar in på den.

– Även om priserna skulle sjunka 10 procent så har priserna ändå gått upp jämfört med hur det var för två och ett halvt år sedan, säger Per-Arne Sandegren.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Den senaste månaden har priserna för bostadsrätter sjunkit med 3 procent för hela riket. På tre månader är nedgången 4 procent. Medelpriset är 42 765 kronor per kvadratmeter. För villor är prisfallet 1 procent för hela riket den senaste månaden i hela riket. På tre månader är priserna oförändrade. Medelpriset för en villa i Sverige är 4 011 000 kronor.

I centrala Stockholm och i Storstockholm är nedgången på lägenheter 3 procent den senaste månaden. Villapriserna har fallit med 2 procent.

I centrala Göteborg och i i Storgöteborg har priserna på lägenheter fallit 2 procent. På villor har priserna fallit 1 procent.

I centrala Malmö och i Stormalmö har priserna fallit 1 procent på lägenheter, liksom på villor.

För fritidshus, som inte mäts på samma vis månadsvis, är prisuppgången 8 procent under de senaste tolv månaderna.

Källa: Mäklarstatistik