KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Mer kol ska rädda tysk energiförsörjning

Mer kol i stället för rysk gas ska säkra tysk energiåtgång. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Den tyska regeringen signalerar nödåtgärder för att säkra energitillgången sedan ryssarna dragit ner på gasleveranserna.

"För att minska gaskonsumtionen så måste mindre gas användas för att alstra elektricitet. Koleldade kraftverk måste användas i större utsträckning i stället", skriver det tyska finansdepartementet i ett uttalande.

Tidigare i veckan skar ryska Gazprom ner gasleveranserna via Nord Stream kraftigt. Enligt Gazprom ska det ha berott på tekniska problem. Men tyska myndigheter har förhållit sig skeptiska till den förklaringen.

Tyska ekonomi- och klimatministern Robert Habeck beklagar åtgärden, men säger att den är nödvändig. Beskedet är en rejäl omsvängning från den styrande koalitionen Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP, som sagt att koleldningen ska fasas ut till 2030.

Hittills har tyskarna lyckats reducera beroendet av rysk gas, från 55 procent före Rysslands invasion av Ukraina till dagens 35 procent av den totala gasimporten, tack vare ökade leveranser från Nederländerna och Norge och flytande gas från tankfartyg.