STATENS FINANSER

Finansministern: Tillbaks till ordningen

Tillbaks till en ordnad budgetprocess, finansminister Mikael Damberg (S) vill nu komma överens med partierna om stopp för utsvävningar utanför budgeten Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Ekonomi (TT)

Nu får det vara slut på extra krispengar hit och dit utanför den ordinarie budgeten.

Sverige måste tillbaks till en ordnad budgetprocess, enligt finansminister Mikael Damberg (S), som kallar till sig partierna för att tillsammans se över spelreglerna för hur statens pengar ska spenderas.

Finansministern håller pressträff tidigt på onsdagsmorgonen med budskapet ordning och reda. Under pandemin har det behövts extra pengar, och regeringen har presenterats 23 extra ändringsbudgetar, plus tre olika utskottsinitiativ, som tillsammans har gjort att pengarna flödat. Hittills under kriget och den stigande inflationen har också 10 extra ändringsbudgetar presenterat.

Nödvändigt, javisst, enligt Mikael Damberg.

– Sammantaget var det lyckosamt. Svensk ekonomi drogs inte ned som andra länders, och vi har haft en snabbare återhämtning.

Men nu är det andra bullar.

– Om vi vänjer oss vid att göra extra ändringsbudgetar finns risk att processen urholkas, säger han.

Både Finanspolitiska rådet och konstitutionsutskottet har kritiserat den ekonomiska lössläpptheten, förklarar han. Därför måste spelreglerna för den ekonomiska politiken tillbaka till det normala. Mikael Damberg vill nu diskutera detta med de andra partierna, och kallar dem till sig för att komma överens.

– Det är spelreglerna som ska ses över, säger Mikael Damberg.

Johanna Cederblad/TT