KRIGET I UKRAINA

Tyskt hopp om oljestopp

Robert Habeck är Tysklands vice förbundskansler och tillika ekonomi- och klimatminister. Arkivfoto. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Tysklands vicekansler Robert Habeck tror på en uppgörelse "inom några dagar" för ett oljeembargo mot Ryssland.

Ekonomiminister Habeck är optimist, trots att det hittills gått oerhört trögt i EU-ländernas förhandlingar om det sjätte sanktionspaket mot Ryssland som EU-kommissionen föreslagit.

– Jag tror att vi kan nå ett genombrott inom några dagar. Det är bara ett fåtal stater som har invändningar, framför allt Ungern, sade Habeck till tv-kanalen ZDF i måndags kväll, enligt nyhetsbyrån AFP.

Paketet lades fram för snart tre veckor sedan, med ett stopp för import av rysk olja om sex månader som huvudingrediens. Ungern säger dock tills vidare nej, med hänvisning till sin egen energisäkerhet.

Det ryska krigets ekonomiska konsekvenser diskuteras under tisdagen av såväl EU:s finans- som jordbruksministrar vid möten i Bryssel.

Finansministrarna väntas bland annat ge klartecken till Ukraina att handla kvot- och tullfritt med EU under den pågående krisen.

Jordbruksministrarna talar i sin tur om konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen och de problem som Ukraina har med att få ut sina grödor.

– Det handlar till exempel om att använda tåg och att gränserna fungerar på olika sätt. Kommissionen tittar på olika sätt för att hjälpa Ukraina att få ut spannmålen, konstaterar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på väg in till mötet.

Wiktor Nummelin/TT