Saab om Nato: Ger helt annan möjlighet

Saabs stridsflygplan av modellen 39-8 Jas Gripen E i hangaren i Linköping. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Ekonomi (TT)

Saabs aktie har gått som tåget sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Nu förbereder sig bolaget för ett besked i Nato-frågan.

– Jag har svårt att se något negativt med Nato ur ett industriellt perspektiv. Snarare tvärtom, säger bolagets vd Micael Johansson.

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en rörelsevinst på 654 miljoner kronor för första kvartalet, upp tio procent jämfört med samma period i fjol.

Omsättningen steg med 1,4 procent till 9,2 miljarder kronor, medan orderingången lyfte med 38 procent till 8,1 miljarder kronor.

Enligt bolagets vd och koncernchef Micael Johansson är ökningen inte relaterad till kriget i Ukraina eller det faktum att flera länder, däribland Sverige och Tyskland, lovat betydligt mer pengar till försvaret.

– Det är fruktansvärt med kriget i Ukraina, det är det första man tänker på varje dag, så det känns ganska torftigt att prata om ett kvartalsresultat i ljuset av det.

– Men det är bara att konstatera att det är ett stort intresse just nu och att de här besluten skapar en bra grund för tillväxt. Generellt är det en otrolig utveckling av hur mycket pengar som kommer att spenderas på försvar, säger Micael Johansson.

Politikernas beslut

Men ledtiderna inom försvarsindustrin långa.

– Nu börjar diskussionerna. I slutet av det här året bör vi se hur det här påverkar orderingången, sedan ligger det ännu lite längre fram i omsättningstermer, säger han.

Bolaget håller därför fast vid sin prognos om en försäljningsökning på 5 procent för helåret.

Frågan om Nato är högaktuell och något som påverkar Saab. Micael Johansson är noga med att understryka att han inte har någon uppfattning i frågan rent säkerhetspolitiskt.

– Det är upp till politikerna att fatta beslut. Men jag har svårt att se något negativt ur ett industriellt perspektiv. Snarare tvärtom.

Saab är redan leverantör till Nato-länder och bolagets system är kompatibla med Natos.

– Men det är klart att det finns känsligare områden där vi kan få vara med och konkurrera, eller samarbeta, med andra industrier som är i alliansen idag.

Telekrig

Med känsligare system menar han olika informationshanterings- och sensorsystem.

– Framförallt det som används inom det vi kallar "telekrig" eller "electronic warfare". Sådant som vi normalt sett kanske inte är med och diskuterar när vi står utanför alliansen. Vi kommer också få en helt annan möjlighet att vara med och förstå deras försvarsplaneringsprocess.

– Sen får man också vara ärlig och erkänna att vår konkurrens på marknaden i Sverige kan öka. Men är vi spetsiga och konkurrenskraftiga kan vi hantera det.

Rapporten fick aktien att backa något vid börsöppningen, för att sedan vända till plus. Hittills i år har Saabs aktie rusat med nära 70 procent, med det mesta av ökningen sedan den ryska invasionen inleddes.