Investor: Påskupploppen kan störa affärslivet

Investors vd Johan Forssell. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Chefen för Wallenbergs maktbolag Investor oroas av påskupploppens påverkan på affärslivet. Sverigebilden kan försämras och det kan bli svårare att locka hit utländsk personal till svenska företag.

Upploppen på gator och torg i flera städer under påskhelgen är oroväckande på många vis. Ansvaret vilar tungt på ansvariga politiker att stämma i bäcken, enligt Investor vd Johan Forssell.

– Det är också oerhört viktigt för affärsverksamheten och också förstås möjligheten att få hit duktiga personer från utlandet att jobba, säger Forssell till TT i samband med att Investor släpper sin kvartalsrapport.

Huruvida det verkligen blir svårare nu efter att påskupploppen kablats ut i medier långt utanför Sveriges gränser, vill han inte spekulera i.

– Det är svårt för mig att uttala mig om, det viktiga är att vi adresserar de här utmaningarna.

Tappade 77 miljarder

Investor är storägare i bolag Ericsson, Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, SEB och Saab. Börsraset sedan årsskiftet i flera av dem påverkar ägaren Investors finanser.

Det så kallade substansvärdet, tillgångar minus skulder, uppgick den sista mars till 684 miljarder kronor eller 223 kronor per aktie. Under kvartalet tappade Wallenbergsfärens maktbolag 77 miljarder eller tio procent av värdet. Men avkastningen var ändå bättre än börsens avkastningsindex, minus 9 procent respektive minus 14 procent, skriver Investor i rapporten. Men i grunden står Investor sig finansiellt starkt, enligt Forssell.

Ukrainakriget har ritat om kartan, även den ekonomiska. Den vid det här laget välkända komponentbristen och begynnande inflationen fanns där redan innan, men har förvärrats av Rysslands invasion i Ukraina, enligt Johan Forssell.

Bygga lager

Det har tvingat företag att agera, bland annat i form av mer lageruppbyggnad. Och det lär vi få se mer av, enligt Forssell.

– Ja, definitivt. Några av de åtgärder som nu vidtas i bolagen är bland annat förstås att höja priserna för att kompensera för de kostnadsökningar man får. Och sen ser vi också att en del bolag bygger upp lager av komponenter för att kunna leverera till kund.

Men att gå så långt som att säga globaliseringen har satts på vänt som en konsekvens av oron i omvärlden, vill han inte hålla med om.

– Däremot måste företagen anpassa sig för att öka motståndskraften mot geopolitiska andra risker, säger Forssell.

Olle Lindström/TT