KRIGET I UKRAINA

USA-löfte om mera gas till EU

USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar energisamarbete i Bryssel. Bild: Evan Vucci/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU och USA gör gemensam sak för att koppla bort behovet av energi från Ryssland.

Och även för att få bort behovet av naturgas över huvud taget.

Med ett "partnerskap om energi" knyts EU och USA ännu närmare varandra.

– Vi går ihop för att minska Europas beroende av rysk gas, konstaterar USA:s president Joe Biden på en pressträff i Bryssel, efter samtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Ett första konkret steg är ett löfte om att garantera ytterligare 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas (LNG) under 2022. På längre sikt ska leveranssiffran uppgå till minst 50 miljarder kubikmeter om året senast år 2030.

USA har för egen del infört importstopp för rysk gas och olja, som en del av sanktionerna mot Moskva med anledning av det ryska kriget i Ukraina.

Fasa ut gasen

Samtidigt har Biden förståelse för att EU ännu inte vågat eller velat göra detsamma.

– Vi kunde ta det här steget, som andra inte kunde ta, för att USA är en nettoexportör av energi, konstaterar Biden.

– Men vi välkomnar EU:s kraftfulla löfte tidigare den här månaden om att snabbt minska sitt beroende av rysk gas.

I det nya samarbetet siktas även ännu längre. Glöm inte klimatarbetet, manar USA-presidenten, som på sikt vill fasa ut naturgasen över huvud taget – inte bara den gas som kommer från Ryssland.

– Den här krisen ger oss också en möjlighet. Den kan tjäna som en katalysator. Vi måste anstränga oss dubbelt så mycket kring våra mål om en ren energi. USA och EU kommer att hjälpas åt för att minska beroendet av naturgas. Punkt, säger Biden.

"Intensiv diskussion"

Det nya samarbetet kommer samtidigt som EU-ländernas stats- och regeringschefer ska diskutera just energin på sitt pågående toppmöte i Bryssel.

Inför det trycker även statsminister Magdalena Andersson (S) hårt på klimatåtgärdernas betydelse.

– Av alla fruktansvärda saker som händer just nu så är det ju någonting som ändå pekar framåt på ett positivt sätt: att det finns en entusiasm att snabba på omställningen så att vi inte ska vara lika beroende av fossila bränslen som importeras från andra delar av världen eller andra länder, säger Andersson på väg in till mötet.

Hon väntar sig heta samtal under dagen.

– Det kommer säkert att vara en väldigt intensiv diskussion om vad vi ska göra här och nu. Det är klart att de höga energipriserna och höga elpriserna är någonting som påverkar hela Europa och både företag och hushåll och inte minst hushåll med svag ekonomi. Från svensk sida kommer vi att vara öppna för att diskutera olika åtgärder, säger Andersson i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT