KRIGET I UKRAINA

Techjättar lämnar - rysk it-kris hotar

Den ryska lagringskapaciteten befaras hålla i två månader, enligt den ryska regeringen. Arkivbild. Bild: Susanne Lindholm / TT

Ekonomi (TT)

Ryssland kan stå inför en omfattande it-kris om västerländska techbolag drar sig ur landet och tar med sig sina molntjänster.

Ryssland räknar med att landet endast kommer att klara sig i två månader med den lagringskapacitet som finns i nuläget.

Flera techbolag har fryst sin verksamhet i Ryssland till följd av den ryska invasionen i Ukraina. Däribland jättarna Google och Amazon som har meddelat att de stoppar sina molntjänster i Ryssland för nya kunder. Microsoft har också gått ut med att de kommer att sluta med all försäljning av produkter och serviceavtal i Ryssland.

Att större eller mindre västerländska molntjänster fryser den ryska marknaden kan komma att leda till en omfattande it-kris i landet, skriver den ryska tidningen Kommersant. Källor uppger för tidningen att den ryska regeringen befarar att man endast har två månaders lagringskapacitet kvar i Ryssland som det ser ut nu.

Saknar egen kapacitet

Till följd av sanktionerna har ryska bolag i stället tvingats byta till ryska molntjänster, som bland annat de ryska molntjänstföretagen O2xygen och VK Cloud solutions, som enligt ryska nyhetsportalen RBC märkte en ökning i efterfrågan efter det att sanktionerna infördes mot Ryssland.

Problemet är bara att dessa inte har nog med kapacitet för den ryska marknaden.

För att kunna undvika en kommande kris överväger ryska regeringen bland annat att beslagta eventuell serverkapacitet som har lämnats kvar av företag som har dragit sig tillbaka från Ryssland, och undersöker nu den möjligheten, enligt Kommersant.

– Om datacentret med sina servrar finns fysiskt i Ryssland kan det bli så att ryska staten kan komma åt information som finns på servrarna, säger Jon Karlung, vd på internetoperatören Bahnhof.

Ett annat alternativ som Ryssland överväger är att köpa ut kapacitet från privatägda ryska datacenter i landet.

Ryssarnas strömmande av tv-serier eller musik kan också påverkas om situationen inte förändras. Den ryska regeringen ser också över alternativet att kräva av internetleverantörerna att begränsa de underhållningstjänster som fortfarande finns tillgängliga i Ryssland och som äter upp mycket av kapaciteten, skriver den ryska tidningen fortsatt.

Kritiska molntjänster

De amerikanska techjättarna har kritiserats av det ukrainska digitaliseringsdepartementet för att inte helt ha avbrutit sina avtal med ryska kunder, utan bara stoppar molntjänsterna för nya avtal.

Ryska företag har varit motvilliga till att använda sig av molntjänster, särskilt Microsoft och Google, har marknadsanalytiker Philip Carter tidigare sagt till Reuters. Men ett totalt stopp skulle skapa problem för bolag och för gemene ryss som använder sig av tjänsterna.

– Om Google har blivit en del av ens vardag kan det bli svårt om det försvinner. När det kommer till de stora molntjänsterna har många byggt fast sig i ett ekosystem som innehåller massa undertjänster. Stängs Google av blir det även godnatt för allt annat, säger Jon Karlung.

– Så om du har ett småföretag som säljer saker via nätet och den plattformen stängs av, då försvinner inte bara den tekniskt utan även den upparbetade kundbasen, länkar till sidan och reklam för sidan. Stängs de stora tjänsterna leder det till jättestora problem, fortsätter han.

Beata Wallsten/TT