JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Trots svenskt motstånd – EU-ja till kvoterade bolagsstyrelser

EU:s jämställdhetskommissionär Helena Dalli. Arkivfoto. Bild: Yves Herman/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Tio år av oenighet är över. EU-länderna är nu överens om krav på könskvotering i storbolagens styrelser.

Trots ett fortsatt nej från Sverige.

Redan 2012 lade EU-kommissionen fram sitt förslag om att tvinga alla börsnoterade bolag att införa mer jämställda styrelser, där båda könen ska vara representerade med minst 40 procent.

Allt fastnade dock snabbt i politiskt oenighet, inte minst på grund av Tyskland där de länge regerande kristdemokraterna i CDU sade nej till förslaget. Även Sverige har sagt nej – först genom den tidigare borgerliga regeringen fram till 2014 och på senare år genom en majoritet i riksdagens EU-nämnd.

"Viktigt steg"

Nu har dock CDU lämnat den tyska regeringen och sedan även bland annat Danmark och Nederländerna svängt fanns till sist en klar majoritet för ja när EU-ländernas arbetsmarknadsministrar samlades i Bryssel på måndagen.

– I dag skickar vi ett tydligt budskap om att talang och kunskaper inte har med könet att göra, säger EU:s jämställdhetskommissionär Helena Dalli.

– I dag har vi tagit ett viktigt steg framåt, konstaterar Élisabeth Borne, arbetsmarknadsminister i nuvarande ordförandelandet Frankrike.

Nej från Sverige

I Sverige hade S-regeringen gärna sagt ja, med stöd från V och MP. Majoriteten i EU-nämnden med M, KD, C, L och SD säger dock fortsatt nej.

– Sverige anser att åtgärder för att förbättra jämlikheten i bolagsstyrelser inte bör skötas på EU-nivå och kan därför inte ge sitt stöd, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) inne på ministermötet.

Därmed blir Sverige och Polen de enda nej-sägarna till förslaget, men Ungern och Slovakien valde att avstå.

Inte småföretag

Beslutet innebär att sedvanliga kompromissförhandlingar nu kan inledas med EU-parlamentet för att driva igenom direktivet.

Berörda utskott i parlamentet samlas senare i veckan för att förbereda sig – och sannolikt uppfräscha minnet en aning. Deras ja till förslaget gjordes nämligen redan i november 2013.

Enligt kommissionens ursprungsförslag ska kraven inte gälla för små- och medelstora företag, med färre än 250 anställda och en årsomsättning på max 50 miljoner euro.

Wiktor Nummelin/TT