RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Högsta inflationen på nästan 30 år

Bild: Henrik Montgomery / TT

Ekonomi (TT)

Inflationen steg markant i februari, till den högsta nivån sedan december 1993. Ökade matpriser bidrog i stor omfattning.

Nu väntar räntehöjningar, spår bedömare.

– Inflationen är så pass hög att det tippar över till räntehöjningar. Locket är av, och nu kokar det över, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Han spår två räntehöjningar från Riksbanken i höst.

– Inflationsförväntningar har ökat, allt fler bedömer att det inte är övergående, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Sex procent

Inflationen enligt KPIF-måttet steg till 4,5 procent i årstakt i februari. Det var högre än marknadens förväntningar som låg på 4,1 procent enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det är också en uppgång från januari då inflationstakten var 3,9 procent.

– Och då är februarisiffran innan effekterna av kriget, säger Torbjörn Isaksson som spår att inflationen toppar omkring sex procent närmaste månaden/månaderna.

"Livsmedelspriserna ökade på bred front i februari. Även om vi såg vissa tendenser till att livsmedelspriserna började stiga redan i januari, var det ett helt annat genomslag nu i februari", säger Sofie Öhman, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB), i ett pressmeddelande.

Kaffe och grönsaker

Framförallt handlar det enligt SCB om högre priser på grönsaker och kaffe. Dessutom bidrog även de höga drivmedelspriserna. Ytterligare en faktor är ökade priser på såväl kläder som möbler.

I andra riktningen gick elpriserna som återigen sjönk i februari men å andra sidan lyft markant det senaste halvåret.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, konstaterar inflationen nu är utbredd, och att den inte är snabbt övergående, som många bedömare trodde och hoppades under förra året.

– Inflationsförväntningarna har ökat. Vi ser att den håller i längre, säger han.

Förväntningarna stiger

Kriget i Ukraina har ytterligare satt fart på prisökningarna på bland annat energi och livsmedel, förklarar han. Det gör också inflationsförväntningarna har ökat ännu mer, och att den kan bita sig fast.

– När vi börjar tro på en mer uthållig inflation så ökar risken för att den blir mer långvarig.

Nu är frågan hur Riksbanken ska agera.

– Jag tror att Riksbanken får överväga att agera redan i slutet av det här året, säger Robert Bergqvist.

Olle Lindström/TT

Johanna Cederblad/TT

Tobias Österberg/TT