KRIGET I UKRAINA

Vind och sol: Så ska EU kopplas loss från gasen

Vindkraftverk i Budy Mszczonowskie i Polen. Arkivfoto. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Gemensamma gasinköp och krav på större lager är två steg när EU-kommissionen försöker göra unionen mindre beroende av ryska leveranser.

Fast allra mest sätts hoppet till förnybar energi.

I eftermiddag ska EU:s energikommissionär Kadri Simson och klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans presentera sina nya planer för "prisvärd, säker och hållbar" energi i EU.

Planen har varit på gång ett längre tag och skulle egentligen ha lagts fram redan i förra veckan. Det ryska våldet i Ukraina kom dock emellan och flyttade på presentationen – som samtidigt blivit extra aktuell med tanke på många EU-länders stora beroende av rysk gas och olja.

Det beroendet hoppas Timmermans att bli av med "redan inom några år".

– Det är inte enkelt, men genomförbart, förklarade han inför EU-parlamentets miljöutskott i går kväll, enligt nyhetssajten Politico Europe.

Lager och LNG

Det som nu ska läggas fram är en kombination av åtgärder på kort och medellång sikt.

Enligt ett utläckt utkast vill kommissionen bland annat ställa krav på att alla EU-medlemsländer ska bygga upp ordentliga gaslager till slutet av september varje år. Ett "pilotprojekt" ska samtidigt dras igång för att hjälpa villiga medlemsländer att upphandla gas gemensamt. Dessutom betonas vikten av att få leveranser av flytande naturgas (LNG) från andra håll – exempelvis USA, Qatar och Azerbajdzjan.

"Kommissionen kommer att skapa en plattform för direkt samordning mellan medlemsstaterna och LNG-operatörerna", heter det i utkastet.

Kommissionens grundlinje ligger samtidigt fast sedan tidigare. Det är den gröna omställningen som verkligen ska skapa förändring.

"Varje vindturbin och varje solpanel kommer omedelbart att minska beroendet av gasimport och producera energi till ett lågt pris", heter det i det utläckta utkastet, där man bland annat lovar arbeta för mer stöd och snabbare tillståndsprocesser.

Tyst om kärnkraft

Den ständigt känsliga frågan om kärnkraften talas det dock tyst om från EU-kommissionen, inte minst för att undvika att fastna i ännu en strid mellan medlemsländer som är för och emot. Samtidigt kan man tänka sig att enskilda EU-länder ändå agerar.

– Tyskland har ju nu två reaktorer som man står i färd med att möjligen stänga av och man har en del ganska fräscha reaktorer som man nyss har stängt av. Där diskuteras det mycket nu – men jag förstår att kommissionen inte vill gå in i det, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist (S) på en digital pressträff.

Wiktor Nummelin/TT