DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Fortsatt få konkurser i februari

MALMÖ 20060607 - Open House Production AB i Malmö bygger färdiga lägenhetsmoduler i fabriken som sedan monteras ihop på byggplatsen i stommar av stålpelare.Foto: Bonny Håkansson / SCANPIX / Kod 200 Bild: BONNY HÅKANSSON / TT

452 aktiebolag gick i konkurs under februari månad, enligt Creditsafe. Det innebär en svag minskning och konkursnivåerna är därmed fortsatt låga i Sverige.

I Sverige finns 708 000 aktiebolag. Under februari månad försattes 452 av dessa i konkurs, skriver kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Bland de sektorer som har ett högre konkurstryck finns byggbranschen. De står även för månadens största konkurser med tre företag med över 100 miljoner i omsättning; Dahen Bygg AB (tidigare Henda Bygg AB) Robert Bergs Produktionskonsult AB och Österlens Markteknik.

- Det är en positiv utveckling som verkar hålla i sig. Samtidigt påverkas vi just nu av en orolig omvärld med risk för högre räntor, ökad inflation och stigande energipriser. Det finns självklart en stor osäkerhet kring hur sanktioner kopplade till den ryska invationen kommer att slå mot vissa svenska företag, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

För att hitta lika låga konkurssiffror i februari månad får man gå fyra år tillbaka, skriver kreditupplysningsbolaget.

De 452 aktiebolag som gick i konkurs under februari detta år kan jämföras med 455 förra året och 536 året innan det.

Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, menar att det är relativt få företag som gått i konkurs under pandemin men säger samtidigt att de längre effekterna för näringslivet inte går att avgöra riktigt än.

Under samma månad startades 4 327 nya aktiebolag, vilket är en hög siffra jämfört med perioden innan pandemin.

Creditsafe: 452 aktiebolag i konkurs under februari