KRIGET I UKRAINA

Vattenfall stoppar ryskt kärnbränsle

Inget ryskt bränsle i Ringhals 3 och 4. Arkivbild. Bild: Annika Örnborg/Ringhals

Ekonomi (TT)

Vattenfall stoppar sina planerade inköp av ryskt kärnbränsle, meddelar bolagets pressavdelning.

Statliga Vattenfall ska inte köpa bränsle till Ringhals från Ryssland som tidigare planerats. "Inga leveranser från Ryssland till Vattenfalls kärnkraftverk kommer att ske tills vidare. Vi kommer inte heller att göra några nya inköp från Ryssland till våra kärnkraftverk tills vidare" skriver Vattenfall på sin hemsida.

Statliga Vattenfall hade tecknat ett avtal med TVL, ett dotterbolag till det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom, om leverans av kärnbränsle till Ringhals 3 och 4. Det var tänkt att leveranserna skulle påbörjas om ett till två år, och omfatta upp mot 20 procent av behovet för att sprida inköpen på fler leverantörer, enligt Ove Nilsson, vd för Vattenfalls dotterbolag Vattenfall Nuclear Fuel.

Syftet var att utöka antalet leverantörer för att minska sårbarheten för olika typer av störningar. Nu blir det alltså inte något av detta, i alla fall inte med Rosatoms dotterbolag. "Vår inköpsstrategi bygger på att ha flera leverantörer från olika länder för att slå vakt om vårt oberoende och säkerställa leveranstrygghet till våra kärnkraftverk. Med det som ledstjärna har vi även planer för att hantera eventuella leveransstörningar. Driften av våra kärnkraftverk påverkas därmed inte av dessa beslut", skriver Vattenfall.

Johanna Cederblad/TT