KRIGET I UKRAINA

Krig kan bli första dominobrickan mot börskrasch

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Ett ryskt anfall på Ukraina kan bli den första dominobrickan som leder till börsens skräckscenario – minskad tillväxt med inflation och stigande räntor.

Det säger seniorekonomen Robert Bergqvist på SEB som spår fortsatt turbulens på världens börser.

Stockholmsbörsen backade nästan sex procent under den gångna veckan till följd av signaler om ökad risk för en rysk offensiv mot Ukraina. Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, tror att världens börser kan fortsätta nedåt under den kommande veckan om länderna inte når en fredlig lösning på konflikten.

– Börsen hatar osäkerhet, och nu har vi väldigt stor osäkerhet kring var det här ska ta vägen. Jag tror att aptiten på riskfyllda investeringar kommer att vara fortsatt dämpad, och det kommer att vara negativt för börsen, säger Bergqvist.

– För att börserna ska börja andas ut och stiga behövs någonting som pekar mot en nedtrappning.

En rysk offensiv kan bli den första dominobrickan som utlöser en serie negativa händelser för världsekonomin, enligt Bergqvist. Västländerna väntas i så fall svara med ekonomiska sanktioner mot Ryssland, som i sin tur kan hämnas genom att strypa energitillförseln till Europa.

– Nu tänker jag i väldigt många led framåt, man får komma ihåg att vi inte vet vad som ska hända, men om man drar ut linjen och ser framför sig någon typ av strypt energitillgång i Europa, då ökar risken för stagflation, säger Bergqvist.

Kan ge lägre vinster

Stagflation är en nationalekonomisk term för stigande inflation i kombination med minskad tillväxt.

– När tillväxten går ner går också vinsterna ner, och när inflationen går upp går också räntorna upp. Det är ett av de värsta scenarierna som aktiemarknaden kan ställas inför, säger Bergqvist.

Robert Bergqvist förklarar att han brukar vara försiktig med att ge allmänna råd till dem som sparar på börsen, eftersom alla har olika ekonomiska förutsättningar och är olika långsiktiga i sina investeringar.

– Om man inte känner obehag inför de pengar man har sparade på börsen och dessutom tänker att det ska vara en långsiktig placering på minst tre–fem år, då kan man fortsätta ha pengarna där, säger Bergqvist.

Gaspriset kan stiga

Samuel Ciszuk, chefsanalytiker på ELS Analysis, säger att måttliga prisuppgångar på olja och gas är att vänta i det här spända läget – om inte ett öppet krig bryter ut. I förra veckan var oljemarknaden lite lugnare, men om fokus återigen hamnar på säkerhetsriskerna kan det redan höga råoljepriset fortsätta att stiga.

– Men gaspriset är egentligen det som påverkas mest. Blir det ökande oroligheter kan det väntas stiga och det får direkta påverkningar på kontinentens elpriser, det har vi märkt i snart ett år. Och i slutändan också i Sverige, säger Ciszuk.

Han räknar inte med att Ryssland slutar exportera olja på grund av ett eventuellt krig.

– Däremot har USA och andra västländer flaggat för väldigt starka sanktioner och det kan störa handelsflödena och därmed dra upp priserna, säger Ciszuk.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Lars Pedersen/TT