DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Extrema kostnadsökningar för Sveriges matproducenter

Skenande kostnader för råvaror, förpackningsmaterial, transport och energi i kombination med brist på en lång rad nödvändiga insatsvaror tynger livsmedelsbranschen. Det konstaterar Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Nästintill samtliga medlemsföretag hos Livsmedelsföretagen rapporter om mycket stora kostnadsökningar för sina inköp av råvaror under förra årets sista kvartal.

– Under mina tolv år som chefekonom för Livsmedelsföretagen har jag aldrig sett något liknande, och jag vet faktiskt inte hur långt tillbaka man skulle behöva gå för att hitta något som ens kommer i närheten. Det som tidigare var en perfekt storm har nu utvecklats till en perfekt superstorm. Jag är full av beundran inför hur de svenska producenterna har lyckats hantera kostnadsökningarna, men nu tror jag att många börjar närma sig en brytpunkt, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i pressmeddelandet.

Även leveransstörningar har tyngt företagen.

– Kostnadsökningarna har pågått i ett år nu, och det handlar om allt från transporter och råvaror till energi och förpackningsmaterial. Vi har dessutom under hela 2021 haft stora leveransstörningar, vilket i sin tur också driver ytterligare ökade kostnader samt tyvärr också påverkar vår försäljning och servicegrad mot våra kunder, säger Jonas Regnér, vd för Saltå Kvarn.

Livsmedelsföretagen: Extrema kostnadsökningar för matproducenter: ”Aldrig sett något liknande”