RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen äter upp din köpkraft

Det blev den största nedgången för reallöner sedan 1993 i november, enligt Medlingsinstitutet. Arkivbild. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Ekonomi (TT)

Den ovanligt höga inflationen i kombination med lägre löneökningar urholkar din köpkraft.

Reallönen för en genomsnittlig löntagare sjönk 1,3 procent i november 2021 jämfört med samma period ett år tidigare, visar färsk statistik från Medlingsinstitutet.

Om man räknar bort boränteförändringar är nedgången i reallöner i november den största sedan 1993, skriver Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande.

Löneökningstakten i hela ekonomin sjönk till 2,1 procent i november, enligt preliminära uppgifter. Det väntas en viss justering uppåt, när uppgifter om retroaktiv lön samlats in – men bara till 2,3 procent. Det kan jämföras med 2,9 procent i oktober, enligt institutet.

Samtidigt steg konsumentpriserna i november med 3,6 procent.

Reallöneminskningarna lär fortsätta en tid, enligt experterna.

"Vinterns höga energipriser har pressat upp konsumentpriserna samtidigt som lönerna har bromsat in. Även om inte alla konsumenter påverkas lika mycket av höjda energipriser och många anställda inte berörs av att lönerevisionen dröjer kommer den genomsnittliga reallönen utvecklas klart negativt den närmaste tiden", skriver Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet, i en kommentar.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel jämförelsemånad för löneökningstakten.

Joakim Goksör/TT