DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Räkna på din skatt: Så mycket mer får du ut

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vid årsskiftet infördes en rad skatteförändringar. Hur påverkas din skatt? Med tjänsten ”Räkna ut din skatt” kan du själv ta reda på exakt hur mycket mer du får ut i år.

Nu har årets första lön kommit och 2022 blir ett år med stora förändringar i hur mycket många betalar i skatt. Alla som arbetar kan glädja sig åt ett nytt jobbskatteavdrag – som ger upp till 2 100 kronor mer i plånboken per år.

– Det är pengar som många välkomnar. Men faktum är att skatten fortsätter att vara den största utgiften för de flesta svenskar under 2022. Skatten är en mycket större utgiftspost än de flesta tror, säger Christian Holmström, skatteexpert vid Ekonomifakta.

En av de större förändringarna är sänkt skatt för pensionärer, där många kan räkna med betydligt lägre skatt under 2022. Grundavdraget för pensionärer, alltså den del av inkomsten som inte beskattas alls, höjs i nämligen för många. I praktiken kan det innebära nästan 6 000 kronor mer i plånboken per år, men det är bara runt en av tio som kommer att få en så stor skattesänkning. De allra flesta hamnar på runt 2 500 kronor per år.

– För många pensionärer är det ett välkommet tillskott när elpriserna och drivmedelspriserna ökat kraftigt på sistone, säger Christian Holmström.

En annan stor förändring är att skatten sänks för de med sjukersättning och aktivitetsersättning. Här blir det en högre skattereduktion än tidigare och därmed även mer kvar i plånboken efter skatt. Den genomsnittliga skattesänkningen uppgår till runt 10 000 kronor per år enligt finansdepartementet. Den som får den högsta ersättningen kan komma upp i nästan 18 000 kronor i sänkt skatt. Då det är en grupp som dessutom har lägre inkomster än övriga så blir det procentuellt väldigt stora förändringar.

Hur mycket du ska betala i skatt i år påverkas också av var i Sverige du bor. Endast fem kommuner har valt att höja kommunalskatten för 2022, enligt SCB, medan 28 sänker skatten. Älmhult har den största höjningen, med 90 öre, medan Knivsta står för den största sänkningen av skatten, med 60 öre, vilket märks i plånboken. En 40-åring med 40 000 i månaden som bor i Stockholm får ut över 900 kronor mer i plånboken per månad än vad en göteborgare med samma lön får. Bägge får dock mer efter skatt i år än förra året. För stockholmaren rör det sig om 170 kronor mer än 2021 och för personen i Göteborg 185 kronor mer.

Det kan faktiskt skilja tusenlappar på lönebeskedet beroende på var du bor. Om vi jämför Dorotea, den kommun i Sverige med högst kommunalskatt 2022, med Österåker som har den lägsta kommunalskatten, får vår 40-åring nästan 2 000 kronor mindre kvar efter skatt.

Om du vill veta vad din skatt blir under 2022 finns det tjänsten ”Räkna ut din skatt” på Ekonomifakta.se.

– Där kan du räkna ut din skatt baserat på din egen inkomst. Om du får en liten eller stor skattesänkning beror på vilken inkomst du har, var du bor i Sverige och hur gammal du är. Den som vill ha de exakta siffrorna kan använda vår tjänst och där se exakt vilka effekter skatteförändringarna ger, säger Christian Holmström.

Ekonomifakta: Räkna ut din skatt