RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Kina lättar på räntetrycket

Kinas centralbank har öppnat för räntesänkningar i världens näst största ekonomi. På börser runt om i världen är det tummen upp. Arkivbild Bild: Andy Wong AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Kinesiska banker sänker sina räntor, vilket dämpar den ränteoro som präglat världens näst största ekonomi på senare tid.

Börser runt om i Asien och Europa drar en lättnadens suck och den kinesiska valutan, yuanen, lyfter.

Kinas ledande banker sänker ettårsräntan till 3,70 procent, från 3,80 procent. Femårsräntan sänks också till 4,60 procent, från 4,65 procent, enligt Kinas centralbank.

Det är den första sänkningen av femårsräntan sedan pandemin lamslog stora delar av världsekonomin i april 2020.

Kinas centralbanks referenskurs hamnade efter detta under 6:35 yuan per dollar. Det är den högsta yuan-kursen sedan maj 2018.

Räntesänkningarna var i linje med vad marknaden väntat sig, enligt en Bloombergenkät – även om många hade trott att femårsräntan skulle ha sänkts mer.

Sänkningarna följer på det att Kinas centralbank i måndags, för första gången på nästan två år, sänkt sin ettåriga styrränta med 0,10 procentenheter.

Inte minst fastighetsaktier i Kina fick ett lyft av räntesänkningarna på börserna i Hongkong och Shanghai. De flesta ekonomer ser räntesänkningarna som kommer nu som en signal om att Kinas centralbank är inställd på att lätta på räntetrycket och även stimulera kreditgivningen i Kina med sänkta krav på reservkapital i bankerna de närmaste månaderna.

Kinas ekonomi växte med 8,1 procent 2021, mot väntade 8,4 procent.

Detaljhandeln i Kina var oväntat svag under året, medan industriproduktionen överraskade på uppsidan.