Här är de värsta slöserierna med dina skattepengar under 2021

Bild: Johan Nilsson/TT Stina Stjernkvist/TT Pressbild

De tio värsta slöserierna med gemensamma skattepengar under 2021 har tagits fram och nu ska ”vinnaren” koras. ”Man vill göra det lite kul för befolkningen, sätta kommunen på kartan”, säger Slöseriombudsmannen Josefin Utas till TN.

Varje år korar Skattebetalarna årets värsta slöserier med offentliga medel. Omröstningen är nu i full gång. Bland de tio nominerade ”bidragen” finns allt från påhittade studiecirklar, Stockholms skolplattform till en rosa enhörning och kommunpoeten i Tranemo.

”Man vill göra det ”lite kul” för befolkningen, sätta kommunen på kartan.”

Josefin Utas som är slöseriombudsman på Skattebetalarna ser inga tendenser till ett minskat slösande med skattepengar.

– Det är svårt att säga, totalt sett. Men slöseriet med skattemedel har i alla fall inte minskat nämnvärt. Samma tendenser förekommer. Man vill göra det ”lite kul” för befolkningen, sätta kommunen på kartan. Man är dålig på att planera och genomföra projekt, tar naiva beslut, och så vidare, säger hon.

Men Josefin Utas är positiv till att regeringen i höstbudgeten lanserade ett paket för att motverka fel och fusk i välfärdssystemet.

– Det kommer inte att lösa alla problem, men är steg i rätt riktning. Mycket skattepengar läcker ut ur systemen varje år.

Pandemin har spätt på slöseriet

2021 har präglats av pandemin, vilket även har påverkat användandet av skattepengar.

– För att rädda företag och andra verksamheter i samband med pandemin har stora mängder offentliga medel östs ut, inte sällan med dålig kontroll och uppföljning. Det har nog tyvärr spätt på känslan, både hos de folkvalda och hos allmänheten, att staten förfogar över massa ”gratis” pengar att spendera. Just den inställningen är något som orsakar slöseri.

Under pandemin har även EU delat ut mer stöd och bidrag, vilket oroar Josefin Utas.

– Med EU:s återhämtningsfond efter pandemin, coronafonden, har EU gått in i ett nytt skede. EU kommer nu att dela ut ännu mer pengar i stöd och bidrag de kommande åren. Medlemsländerna tar också lån genom EU. Sverige kommer att bidra med runt 150 miljarder kronor till fonden och blir skuldsatt fram till 2058.

Coronafonden är med på listan över årets värsta slöseri som Skattebetalarna har tagit fram.

– EU:s stora bidragskarusell bäddar för slöseri på flera sätt. Därför är också EU:s coronafond med i tävlingen om Årets värsta slöseri. Vi måste börja diskutera och ifrågasätta hur EU utvecklas. Är det verkligen en större EU-budget och ännu fler transfereringar som säkrar frihandel, fred och sammanhållning i Europa?

Måste bli en valfråga

Josefin Utas ser dock en ljusning när allt fler börjar fundera över hur våra skattepengar används.

– Jag upplever att allt fler börjar ställa sig frågan vad de egentligen får för skattepengarna. Det är sunt. Nya kommissioner för skattenytta är ett tecken på detta också.

Nästa år är det valår, då kan frågan komma att få mer utrymme i den offentliga debatten.

– Förhoppningsvis kommer frågan om skatteslöseri in i nästa års valrörelse. Varje parti borde inte bara förklara vad de vill lägga mer skattepengar på. De borde också förklara hur de vill se till att minska skatteslöseriet.

Lista: Här är de nominerade

  1. Skattepengar gick till påhittade studiecirklar med deltagare som inte fanns.
  2. Konstverket Draperad poesi som finns i Paradisparken i Borlänge.
  3. Stockholms stads Skolplattform.
  4. Kriminella lyckades boka internationella resor i Uppsala universitetsanställdas namn.
  5. Sverige förväntas bidra med cirka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond – under 30 års tid.
  6. Kommunpoeten i Tranemo.
  7. Bistånd till Afghanistan med skralt resultat.
  8. Lyxkontor till Sveriges kommuner och regioner.
  9. Rosa enhörningen i Malmö.
  10. Statliga myndigheters varumärkesbyggande.

Här är årets värsta slöseri