Här är världens dyraste stad

Tel Aviv i Israel har blivit dyrt att bo i. Arkivbild. Bild: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/TT

Ekonomi (TT)

Inflation, leveransproblem och pandemin påverkar levnadspriserna i världens städer. Dyrast är det numera att bo i Tel Aviv, som utsetts till världens dyraste stad av EIU.

The Economist Intelligence Unit (EIU) gör årligen en undersökning av prisläget i några av värdens största städer. Dyrt har blivit dyrare, med en inflationstakten i år på 3,5 procent i indexet, den högsta siffran på fem år.

Dyrast har det blivit i Tel Aviv, som tar ett skutt från förra årets femte plats till högstaplatsen. Därmed petar man ned förra årets dyraste stad Paris till en delad andraplats, i år med Singapore.

Dyr bensin i Stockholm

Att just den israeliska storstaden blivit så pass dyr beror delvis på att landets valuta shekel blivit dyrare, liksom matvaror och transport.

EIU:s index innehåller 173 städer världen över, och man tittar på levnadsomkostnader i respektive stad. Datan samlades in mellan den 16 augusti och 12 september i år.

Det som driver på inflationen är bland annat kraftigt stigande transportkostnader, framför allt kostnaden för blyfri bensin. Där dyker Stockholm upp, med världens åttonde högsta bensinpris. Men även Reykjavik, Helsingfors och Oslo finns med på den topp tio-listan, där Hongkong har den allra dyraste bensinen.

Andra kostnader som stigit under året är de för tobak, personlig vård och rekreation.

Måttlig ökning väntar

Fortsatt dyrare har det blivit i Irans huvudstad Teheran, som stiger från 73:e till 29:e plats. Dyrare har det också blivit i Reykjavik, som klättrar 21 placeringar till en 35:e plats. Förutom transporter och andra varor, så har alkoholen under året blivit dyrare i den isländska huvudstaden.

Förhållandevis billigare har det däremot blivit att leva i Rom, där bland annat billigare kläder gjort att staden går från 32:a till 48:e plats.

Billigast bor man i Damaskus i Syrien eller Tripoli i Libyen. Men de städerna står inför ett antal politiska och ekonomiska utmaningar, enligt EIU.

De globala levnadsomkostnaderna lär öka 2022.

"Över kommande år förväntar vi oss att se levnadskostnaderna öka ytterligare i många städer när löner ökar i många sektorer. Men vi förväntar oss också att centralbanker höjer räntorna, försiktigt, för att bromsa inflationen. Så prisökningen borde bli mer måttlig jämfört med årets nivå", säger Upasna Dutt vid EIU.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta

1. Tel Aviv, Israel

2. Paris, Frankrike*

2. Singapore*

4. Zürich, Schweiz

5. Hongkong, Kina

6. New York, USA

7. Genève, Schweiz

8. Köpenhamn, Danmark

9. Los Angeles, USA

10. Osaka, Japan

Fotnot: Singapore och Paris är på delad andra plats.

Källa: EIU