DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Arbetslösheten tillbaka på nivån före pandemin

Arbetslösheten fortsätter nu nedåt. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Arbete (TT)

Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Nu till samma nivå som före pandemins utbrott. Långtidsarbetslösheten är dock en fortsatt utmaning.

I oktober sjönk arbetslösheten till 7,3 procent jämfört med 8,8 procent samma period 2020 enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. Detta innebär att andelen arbetslösa nu ligger på samma nivå som i februari 2020, precis innan coronapandemin bröt ut.

– Vi har sett en återhämtning sedan sommaren 2020. Restriktioner har tagits bort under hösten och arbetsmarknaden har kommit igång igen och efterfrågan på arbetskraft har varit väldigt hög, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Bland yrkesgrupper där det råder väldigt stor brist på arbetskraft finns bland annat företagssäljare, kundtjänstpersonal liksom restaurang- och köksbiträden. Till det kan läggas sjuksköterskor, hemtjänstpersonal och grundskollärare som traditionellt legat högt i sådana listor.

Även när det gäller långtidsarbetslösa, det vill säga de som varit arbetslösa mer än tolv månader, ser Arbetsförmedlingen en förbättrad situation. Oktober var tredje månaden i rad som antalet minskade något, nu till totalt 184 000.

Dock ser myndigheten en fortsatt ökning gällande den grupp som varit borta från arbetsmarknaden under en ännu längre tid, det vill säga över två år.

– Tid utan arbete är försvårande i sig för att komma tillbaka till arbetsmarknaden, man kan tappa olika typer av kontakter och nätverk men också olika former av kompetensutveckling, säger Sandra Offesson.

Tobias Österberg/TT

Fakta

7,3 procent var inskrivna som arbetslösa jämfört med 8,8 procent i oktober.

Sammanlagt handlar det om 377 011 personer (455 020)

Antalet långtidsarbetslösa uppgick till 184 000. Det är nu tredje månaden i rad som i rad som antalet långtidsarbetslösa fortsätter att minska.

Källa: Arbetsförmedlingen.