ELKRISEN

Ställer om till olja efter skyhöga gaspriser

Prisutvecklingen på naturgas, januari 2021–november 2022. Bild: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi (TT)

Elprisstödet som regeringen har presenterat tillsammans med Svenska kraftnät inkluderar inte historiskt höga gaspriser.

Det har fått Klippans bruk att ställa om från naturgas till oljebrännare.

– Det känns inte alls bra, men vi har redan nått taket för hur mycket vi kan höja priset mot kund, säger företagets vd.

Klippans bruk i Skåne, som tillverkar råvaran till pappersservetter, använder dubbelt så mycket naturgas som el. Därmed omfattas företaget inte fullt ut av det elprisstöd som Energimyndigheten godkände i veckan.

– Det är tråkigt att de inte ser till helheten och att de inte hittar helhetslösningen, säger vd Göran Fransson.

Dubbelt så höga gaspriser

I början av september rusade gaspriset med över 30 procent för att sedan falla rejält. Enligt Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, är prisnivån i november fortfarande 50 procent högre än i november 2021.

– Om man tar ett genomsnitt för årets elva månader har priset mer än tredubblats jämfört med samma period 2021. Ökade gaslager i Europa och ökat energisparande i Europa uppges vara förklaringar till att gaspriserna har sjunkit under hösten, säger han och fortsätter:

– Risken för kraftigt stigande gaspriser som vi såg under 2022 har minskat, men jag har svårt att tro att priserna kommer ned till nivåer som rådde under förra året. En kallvinter och ett ökat energibehov skulle kunna pressa upp naturgaspriserna igen men sannolikt inte till de nivåer som rådde i höstas.

Installerar oljebrännare

När gaspriserna rusade i september tog Klippans bruk ett beslut om att installera oljebrännare. Situationen var enligt Göran Fransson ohållbar eftersom de redan varslat personal och fördubblat priset mot kund.

– Vi har redan nått taket för hur mycket vi kan höja priset. Med en oljebrännare kan vi halvera vårt behov av naturgas och därmed blir vi inte beroende av en kostnad som varierar från dag till dag. Det gör att vi kan ligga mer stabilt och att vi kan prissätta på ett bättre sätt, säger han.

Han tror inte heller att det kommer något retroaktivt stöd för höga gaspriser från statligt håll.

– Men man kan ju alltid hoppas. Det är många företag som lobbar för ett stöd för naturgas. Det är allt från bagerier till större företag som inte klarar av svängningarna. Vi stöttar dem men har inte kraften att själva ge oss in i debatten.

Nödvändigt för företagets överlevnad

Göran Fransson understryker att installationen av oljebrännare inte är optimal ur ett klimatperspektiv, men nödvändig för att säkra företagets överlevnad. Nästa år fyller Klippans bruk 450 år, och Göran Fransson är fast besluten om att dagen ska firas.

– Det känns såklart inte alls bra med tanke på klimatet. Därför har vi också dragit i gång ett projekt med pelletspannor. Men det är en betydligt längre startsträcka. Det är vi nog inte klara med förrän någon gång nästa år, säger Fransson.

Naturgas utgör endast 3 procent av den totala energitillförseln, enligt Energimyndigheten. Men i Skåne, Halland, Västra Götaland står naturgas för en betydande del av energimixen. Där står naturgas för cirka 20 procent av energitillförseln, och är bland annat en viktig insatsvara till industriprocesser.

"Förstår inte att de blivit bortglömda"

Enligt Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren, är det framför allt företag inom industrin med stor produktion som är beroende av gas men även hushåll efter det västsvenska naturgasnätet.

– För många är det akut med någon form av kompensation. Det vi ser just nu, där man bara kompenserar höga elpriser, riskerar att leda till en snedvriden konkurrens. Jag förstår faktiskt inte att de har blivit helt bortglömda. Just nu får vissa hushåll kompensation för sin tv men inte uppvärmning om de använder sig av gas, säger han.

Cornelia Mikaelsson / TT

Klippans bruk har tagit ett beslut om att gå över till oljebrännare för att minska beroendet av naturgas. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT