Slutfiskat? Svåra EU-beslut om Östersjön

EU:s miljö- och fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius laddar för hårda fiskesamtal i Luxemburg. Rejäla minskningar föreslås för nästa års fångstkvoter i Östersjön. Arkivfoto. Bild: Johanna Geron/AP/TT

Färre fiskar i havet bäddar för svåra beslut när EU-länderna ska försöka enas om nästa års fångstmängder i Östersjön och Öresund.

Fiskebasen hoppas kunna värna både fiskar och företag.

EU-kommissionens förslag till kvoter för 2022 innebär ännu fler nedskärningar och begränsningar av både yrkes- och nöjesfisket.

Nödvändigt, anser fiskekommissionären Virginijus Sinkevicius, på väg in till veckans ministersamtal i Luxemburg.

– Vi måste hitta en balans, men jag räknar med att ministrarna och medlemsländerna kommer att fatta ansvarstagande beslut som gör att bestånden kan återhämta sig men också så att företagen kan fortsätta med sin verksamhet, säger Sinkevicius.

Ingen Baylan

Både för torsk, sill och lax ska fisket minskas rejält om kommissionen får som den vill. Inledande samtal i söndags gör kommissionären försiktigt optimistisk.

– Vi har en ganska positiv känsla inför ministermötet, men naturligtvis kommer det att krävas ytterligare diskussioner för ett antal bestånd, säger Sinkevicius.

Från svensk sida har näringsminister Ibrahim Baylan (S) lovat "agera för att justera och mildra effekterna". Han deltar dock inte själv i förhandlingarna i Luxemburg, som i stället sköts av statssekreterare Per Callenberg.

– Vi behöver fokusera på till exempel torsk och sill och se till att fångstkvoterna ligger på hållbara nivåer. Samtidigt måste vi göra vissa korrigeringar för att se till att lokalt och småskaligt fiske kan fortsatt bidra till välmående kustsamhällen, säger Callenberg i en kommentar inför ministerrådets kameror i Luxemburg.

"Ser tungt ut"

Danmarks fiskeminister Rasmus Prehn är pessimistisk.

– Det ser dessvärre tungt ut, men jag måste också säga till fiskarna att vi har en uppgift i att ta vara på de arter som finns. Det här kan inte fortsätta. Det måste fiskas markant mycket mindre – och det kommer också att betyda färre fiskare, säger Prehn enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Fiskesamtalen i Luxemburg väntas i sedvanlig ordning pågå ett bra tag.

– Jag ser fram mot diskussionerna i dag och kanske också i natt, säger Per Callenberg.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Här är EU-kommissionens förslag för fångstkvoter i Östersjön under 2022 (jämfört med fjolåret inom parentes):

Sill i Bottenhavet och Bottenviken: 111 345 ton (-5 procent)

Sill i västra Östersjön: 788 ton (-50 procent), endast som bifångst.

Sill i centrala Östersjön: 44 709 ton (-54 procent)

Sill i Rigabukten: 47 697 ton (+21 procent)

Torsk i östra Östersjön: 595 ton (+-0), endast som bifångst.

Torsk i västra Östersjön: 324 ton (-92 procent), endast som bifångst.

Rödspätta: 7 240 ton (+-0)

Skarpsill: 222 958 ton (+-0)

Lax i egentliga Östersjön: 64 811 stycken (-33 procent), endast som bifångst.

Lax i Finska viken: 9 204 stycken (+3 procent).

Källa: EU-kommissionen.